Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Armata Națională are 5500 de militari. Cât de suficientă este această cifră

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Gaiciuc
Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Care este efectivul Armatei Naționale și cât de pregătiți sunt militarii noștri.
Armata Națională are 5500 de militari. Cât de suficientă este această cifră

Efectivul Armatei Naţionale este de aproximativ 5500 de militari, o cifră optimă pentru țara noastră, spune fostul Ministru al Apărării Victor Gaiciuc.  Potrivit generalului, numărul militarilor Armatei Naționale corespunde suprafeței țării, dar și cifrei populației, așa cum se recomandă, de altfel.

”Armata unei țări se formează în funcție de teritoriul țării, numărul populației, suprafața țării și pericolele care sunt în regiune. Eu consider că cifra de 5500 este optimală pentru țara noastră pentru acele pericole care sunt în regiune”, spune fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Cert este că militarii noștri sunt pregătiți la cel mai înalt nivel, iar acest lucru este demonstrat în misiunile internaționale la care participă.

”Militarii noștri sunt patrioți și profesioniști, chiar dacă banii alocați acestui domeniu sunt puțini”, subliniază Victor Gaiciuc.

Cert este că banii alocați în prezent pentru întreținerea Armatei Naționale sunt suficienți doar pentru supraviețuirea Armatei, nu și pentru modernizarea domeniului apărării.

”Singura problemă a Armatei Naționale este finanțarea, dar eu sper că ea se va hotărî atunci când economia țării va crește, atunci când se va acorda o mai mare atenție Armatei. În țările europene, bugetul Armatei constituie 1% din PIB”, adaugă Victor Gaiciuc.

Precizăm că bugetul Ministerului Apărării pentru anul 2018 a constituit 615 milioane de lei și reprezintă 0,34 % din PIB.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0