Șocant: Autorul neurotoxinului “Noviciok”, diagnosticat cu cancer

© AFP 2024 / DOMINICK REUTER Vil Mirzayanov
Vil Mirzayanov - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul care pretinde că ar fi unul dintre autorii ce ar fi dezvoltat neurotoxina Noviciok a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer de prostată.

CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. Vil Mirzayanov, care pretinde că ar fi unul dintre autorii substanței neurotoxice Noviciok, a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer de prostată în fază terminală.

”Medicii m-au anunțat că am cancer de prostată în fază terminală. Au început un tratament hormonal, prin care împiedică accesul testosteronului la celulele cancerigene, lipsindu-le în acest fel de o sursă de energie. Ca rezultat celulele cancerigene pier până la nivelul de 5 la sută, fapt care permite oamenilor să mai trăiască între 15 și 25 de ani. Ar fi ideal. Am luat pastile cu acești hormoni, iar apoi mi-au fost introduse intravenos pe parcursul a jumătate de an. Nu mai iau pastile. Totuși, tratamentul provoacă suferințe. Sunt nevoit să rabd”, a scris el pe contul său de Facebook.

Officials in protective suits check their equipment before repositioning the forensic tent, covering the bench where Sergei Skripal and his daughter Yulia were found, in the centre of Salisbury, Britain, March 8, 2018 - Sputnik Moldova
Rusia
Ministerul rus al Apărării: SUA dispuneau de așa-zisul ”Noviciok” încă acum două decenii

În afară de aceasta, Mirzayanov l-a atacat pe reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vaisilyi Nebenzy, pe care l-a acuzat că afirmațiile acestuia despre Noviciok nu corespund realității.

Vil Mirzayanov este un specialist în domeniul armelor chimice, care acum 20 de ani a emigrat în SUA. Acesta este unicul specialist care a publicat în cartea sa formula substanțelor precursoare Noviciok. Potrivit presei occidentale, Mirzayanov ar fi unul dintre autorii acestei substanțe neurotoxice.

Cazul Skripal

Pe 4 martie, în orașul britanic Salisbury, un fost agent GRU și fiica lui au fost otrăviți cu o substanță neurotoxică (conform versiuni britanice este vorba de așa-numitul Noviciok). Autoritățile de la Londra au acuzat Rusia de organizarea acestui atentat. Moscova, la rândul ei a negat orice implicare în acest incident. Mai multe decât atât, Rusia s-a oferit să ajute la demararea anchetei, însă partea britanică a respins orice propunere.

Recent, Marea Britanie a dat publicității imaginile foto și video cu două persoane suspecte, care ar fi organizat atentatul la viața celor doi Skripal: Aleksander Petrov și Ruslan Boșirov. În opinia autorităților britanice, cei doi ar fi agenți ai GRU. Moscova a declarat că numele celor două persoane nu le spune nimic și a îndemnat Londra la o cooperare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor a incidentului de la Salisbury.

Fluxul de știri
0