Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici îngrijorătoare: Școlile rămân fără profesori

© Sputnik / Miroslav RotariProtest profesori
Protest profesori - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai mulți profesori din Moldova aleg să meargă peste hotare să muncească pentru a câștiga mai mulți bani.

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Migrația moldovenilor peste hotarele țării a dus la un deficit mare de profesorii în școlile din țară. Lipsa cadrelor didactice este simțită mai mult în sate.

Valentin Crudu - Sputnik Moldova
Veste bună: Tinerii profesori vor primi 120 de mii de lei din partea statului

Profesorii spun că după absolvirea instituțiile de învățământ superior își doresc să muncească în orașe pentru a avea acces la un trai modern. Chiar și așa, puțin sunt cei care aleg să profeseze acasă. O bună parte dintre ei merg să muncească peste hotarele țării, întrucât primesc salarii de patru sau cinci ori mai mari comparativ cu cele pe care le ridică în Moldova. 

Reprezentanții Ministerul Educației Culturii și Cercetării, anunță că anul de studii 2018 — 2019 va începe cu un deficit de 2.042 de profesori. Cifra este în creștere cu 178 de dascăli decât în anul trecut.
Autorităţile încearcă să atragă în şcoli tineri specialişti. Cei care merg să predea în sate primesc, în primii trei ani, bani pentru chirie și o indemnizație unică de 45 de mii de lei.

 

Fluxul de știri
0