Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil. Ce au descoperit arheologii în apropiere de Călărași

© Photo : НИЛ "Археология" Приднестровского ГосуниверситетаSăpături arheologice
Săpături arheologice - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția Națională Arheologică încearcă să salveze ce se mai poate salva din calea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. În apropiere de satul Vălcineț, raionul Călărași, arheologii au descoperit urme ale unui sat medieval din secolul al XV-lea. Istoricii presupun că ar fi vorba de vatra satului, iar localitatea, care este situată la circa doi kilometri distanţă, ar fi început anume de aici.

În timpul săpăturilor arheologice a fost descoperit un complex format dintr-o locuință semi-adâncită și un cuptor în aer liber, scrie presa locală

”Se vede conturul cuptorului propriu-zis. Stratul de arsură de culoare cărămizie, cu o grosime de circa 10 centimetri, denotă o utilizare de durată. A fost cândva, probabil, boltit. Circa 30 – 35 de centimetri din partea superioară a cuptorului a fost rasă de lama plugului”, a declarat arheologul Sergiu Matveev.

Археолог на раскопках - Sputnik Moldova
Misterele Chișinăului: Ce au descoperit arheologii în Capitală

Arheologii susțin că această descoperire recentă are o mare însemnătate științifică.  

”Asemenea așezări rurale nu au fost cercetate în ultimii 30 – 40 de ani. Acum, obținem noi date științifice, pentru a înțelege această perioadă, deoarece avem puține documente scrise”, a afirmat  directorul Agenției Naționale Arheologică, Vlad Vornic.

Săpăturile arheologice au loc în locurile pe unde va trece gazoductul Ungheni – Chișinău, construcția căruia, așa cum anunță autoritățile,  urmează să înceapă în acest an. Agenția Națională Arheologică încearcă să salveze ce se mai poate salva.

În vizorul Agenției sunt patru localități din raionul Călărași: Peticeni, Tuzara, Vălcineț și partea de vest a orașului Călărași, precum și o localitate din raionul Nisporeni – satul Milești.

Fluxul de știri
0