Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoferii trebuie sa știe asta: sunt vizați toți cei care au mașini cu numere transnistrene

© SputnikAdrian Lebedinschi
Adrian Lebedinschi - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 septembrie, mijloacele de transport din regiunea transnistreană vor fi înmatriculate cu numere neutre, fapt care le va permite acestora să circule în traficul rutier internațional.
Șoferii trebuie sa știe asta: sunt vizați toți cei care au mașini cu numere transnistrene

Invitat la emisiunea „Kilometrul 0”, deputatul de la Partidul Socialiștilor din Moldova, Adrian Lebedinschi a relatat care va fi următorul pas în contextul eliberării certificatelor de înmatriculare pentru mijloacele de transport cu numere neutre aflate în posesia locuitorilor din stânga Nistrului.

"Eu cred că următorul pas va fi echivalarea accizelor Republicii Moldova și Transnistriei, în așa fel ca să nu fie mult mai rentabil înregistrarea mijloacelor de transport în Transnistria decât pe teritoriul Republicii Moldova", a opinat deputatul. 

Adrian Lebedinschi spune că echivalarea accizelor ar fi un pas logic și o soluție intermediară.

"În acest fel se va găsi un numitor comun. În cazul în care persoana trăiește pe teritoriul Transnistriei, atunci poate să-și înregistreze mijlocul de transport acolo, dacă are reședință permanentă legalizată al Republicii Moldova, atunci poate să-și înregistreze mijlocul de transport pe acest teritoriu", a explicat Lebedinschi. 

Totodată, deputatul a precizat că este bine să facem unele cedări. Totul depinde de nivelul capacității autorităților Republicii Moldova de a negocia.

"În cazul dat, trebuie să recunosc că, partea transnistreană a fost mai abilă și a reușit să obțină unele beneficii. Este necesar să înțelegem poziția guvernării și din care considerent a făcut aceste cedări. Dacă autoritățile nu au fost în stare să negocieze, atunci acesta este un eșec al diplomației noastre în raport cu Transnistria. De obicei, Republica Moldova se prezintă ca un partener care își ține cuvântul, iar obligațiunile pe care și le asumă, le respectă", a punctat deputatul.

Amintim că, la ședința Executivului din 20 august 2018 a fost aprobată hotărârea Guvernului privind punerea în aplicare a Legii nr.170 din 26 iulie 2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative care au scop implementarea Deciziei protocolare "Privind accesul în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale" din 24 aprilie 2018.

Urmare a completărilor propuse la cadrul normativ, automobilele înmatriculate în stânga Nistrului și municipiul Bender în condițiile mecanismului aprobat vor obține dreptul de a participa în traficul rutier internațional.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0