Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii care muncesc în Italia: Cazarea şi masa, plătite şi sub formă de alocaţie

© Fotolia / fabiomaxL'Altare della Patria a Roma
L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii care dețin pașaport românesc și care muncesc în Italia, în special pentru îngrijitoare, cazarea şi masa vor putea fi plătite sub forma unei indemnizaţii. Care este suma pe care trebuie să o primească şi ce drepturi trebuie să li se asigure lucrătorilor.

BUCUREŞTI, 6 sep — Sputnik, Doina Crainic. Contractele de muncă pentru îngrijitoare prevăd plata hranei și a cazării. Cerințele care trebuie îndeplinite sunt, în special, acestea:

• prin hrană trebuie să se asigure o alimentație sănătoasă și suficientă;

• trebuie să se asigure o cazare adecvată, care să garanteze integritatea fizică și morală a lucrătorului, precum şi demnitatea și dreptul la confidențialitate.

Cu alte cuvinte, în cazul în care, din diverse motive, masa şi cazarea prevăzute în contract nu pot fi oferite în natură, se poate plăti o indemnizaţie substitutivă, potrivit ebada.it.

Valoarea convențională care trebuie să acopere hrana şi cazarea este stabilită în tabelul F din contractul colectiv și este decisă în fiecare an. Pentru a fi considerată adecvată astfel încât să răspundă cerințelor de mai sus, indemnizația care acoperă hrana și cazarea trebuie să fie egală sau mai mare decât cea prevăzută în tabelul F.

În anul 2018, indemnizația pentru masă și cazare pentru menajere și îngrijitoare este egală cu 5,53 euro pe zi, după cum urmează:

• 1,93 euro pentru prânz;

• 1,93 euro pentru cină;

• 1,67 euro pentru cazare.

Este evident că sunt sume mici, care nu ar permite lucrătorilor să mănânce sau să doarmă în afara casei unde lucrează. În multe cazuri, cum se întâmplă, de exemplu, în situaţia de concediu sau de boală, părțile stabilesc sume mai mari decât cele prevăzute în tabel și mai potrivite cu costurile vieții reale.

Fluxul de știri
0