Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce decizii urmează să ia deputații din Moldova privind modificarea legislației electorale

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități se întrunesc miercuri, 5 septembrie, în ședință, unde vor analiza propunerile de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova.
Ce decizii urmează să ia deputații din Moldova privind revizuirea legislației electorale

Potrivit deputatului Vasile Bolea, Comisia juridică va efectua o analiză amplă a legislației electorale și va prezenta un raport în acest sens. Vasile Bolea spune că legislația electorală trebuie revăzută pentru a nu ajunge într-o asemenea situație cum a fost nevalidarea scrutinului local din municipiul Chișinău.

"După părerea mea, trebuie să examinăm și practica internațională, de aceea am insistat ca în cadrul grupului de lucru să fie prezenți și reprezentanți ai justiției care să elaboreze unele recomandări pentru instanțele de fond și curțile de apel în vederea uniformizării practicii judecătorești din acest domeniu. Din câte cunosc, vor fi antrenați și specialiști competenți din cadrul Comisiei Electorale Centrale și diferite ONG-uri", a relatat Vasile Bolea.

Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea legislației electorale cu cel puțin un an înainte de alegeri. Potrivit deputatului, în circumstanțele în care se află Republica Moldova, pentru îmbunătățirea situației, intervenirea modificărilor în legislația electorală este binevenită.

"Comisia parlamentară ar trebui să vină cu unele recomandări sau poate chiar un proiect de lege privind ajustarea anumitor capitole din Codul Electoral", a precizat deputatul. 

Valentin Bolea menționează că georgienii au o practică foarte interesantă care poate fi preluată și de către Republica Moldova. După orice scrutin electoral, Comisia Electorală Centrală împreună cu reprezentanții Parlamentului, studiază cum a avut loc scrutinul, problemele care au existat în perioada preelectorală sau electorală și vin cu anumite modificări care ar îmbunătăți practicile referitor la aplicarea legislației electorale.

"Dacă Moldova va ajunge la această practică, atunci multe lucruri se vor schimba. Nu vom fi martori la situația în care unele forțe politice, reieșind din rezultatele pe care le-au obținut, nu vor specula pe seama unor carențe din legislație", a punctat deputatul. 

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0