Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, gazda celei de-a treia Conferințe Mondiale a Turismului Vitivinicol

Abonare
Republica Moldova va fi gazda celei de-a treia Conferințe Mondiale a Turismului Vitivinicol. O premieră pentru țara noastră!

Premieră pentru Republica Moldova! Țara noastră va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială a Turismului Vitivinicol. Evenimentul va aduna sub același acoperiș sute de participanți — reprezentanți ai turismului vitivinicol din peste 60 de țări, jurnaliști și bloggeri străini, dar și oficiali și producători de vinuri autohtoni.

Responsabili de organizarea reuniunii istorice sunt Agenția de Investiții din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

„Trebuie să recunosc că este un proces foarte complex, dar ne pregătim deja de ceva timp. Respectiv, până pe 5 septembrie vom reuși să punem toate lucrurile la punct", a declarat Rodica Verbeniuc, director general al Agenției de Investiții din Moldova, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova.

Timp de două zile, cât va dura conferința, participanții vor avea posibilitatea să cunoască și să guste din oferta turistică vitivinicolă a țării. Ei vor vizita mai multe vinării și complexe turistice din țară.

„Pe data de 5 septembrie va avea loc întâmpinarea oaspeților, după care Conferința propriu zisă se va desfășura în perioada 6-7 septembrie. Avem oaspeți de pe întreg mapamondul. Suntem în așteptarea a 200 de oaspeți, din America de Nord, America de Sud, Europa și țările CSI. Totodată, vom avea 30 de jurnaliști din domeniu, care scriu despre turism și sectorul vitivinicol. Reprezentanții mass-media vor fi din diverse țări, printre care Italia, România", a adăugat Rodica Verbeniuc.

Cert este că Republica Moldova a ajuns să fie gazda acestei Conferințe în urma unui concurs la care au participat mai multe țări.

„Republica Moldova a devansat țări precum Spania și Africa de Sud, țări cu destinații vitivinicole poate mult mai dezvoltate. Prima și a doua ediție a Conferinței au fost găzduite de Georgia și Argentina", conchide Rodica Verbeniuc.

Iar progresul înregistrat de țara noastră la capitolul turism receptor a fost criteriul de baza care a influențat decizia Organizației Mondiale a Turismului.

„Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere mare la capitolul turismului receptor. Numai în 2017, numarul turistilor străini a fost cu 50% mai mare comparativ cu 2015. Tot anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 20% a numărului de cazări, pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori față de acum 2 ani, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20%. Sunt niște cifre care vorbesc despre niște reușite pe care le are țara noastră", conchide Rodica Verbeniuc.

„Mi se pare că noi suntem unicii în lume care crează locuri de muncă în mediul rural prin industria vitiviniculă. Imaginati-vă că mâine dispar podgoriile vitivinicole — satele noastre ar dispărea. În Bazinul Mării Negre, Moldova este a treia putere vitivinicolă, după suprafețele de viță de vie și producere a vinului. Noi suntem o mașină pentru export. Industria vitivinicolă contribuie la formarea Produsului Intern Brut cu 3%", a adăugat Gheorghe Arpentin.

Ce înseamnă acest eveniment pentru Republica Moldova, dar unde va ajunge turismul vitivinicol în următorii ani aflați de la directorul Agenția de investiții din Moldova, Rodica Verbeniuc, și directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0