CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Noul an de studii începe cu o criză acută de dascăli în majoritatea școlilor din țară. Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în instituțiile de învățământ este un deficit de peste 2 mii de profesori. Directorii instituțiilor de învățământ spun că specialiștii buni pleacă în școli private sau aleg drumul străinătății. Motivul ar fi salariul care este nici mai mult nici mai puțin de 3 000 de lei.
În gimnaziul din satul Bălceana, raionul Hâncești, noul an de studii a început fără profesor de limbă franceză, educație muzicală și doi profesori de clasele primare. Directoarea instituției de învățământ spune că în această vară au venit doi tineri specialiști pentru a se angaja, dar până la începerea anului de studii au plecat peste hotare definitiv.
"Tinerii specialiști vin, se interesează de condițiile de muncă și pleacă. Preferă să meargă peste hotare pentru un viitor mai bun. Avem nevoie de patru profesori. Pentru a acoperi golurile am apelat la ajutorul profesorilor din satul vecin Cărpineni ", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul gimnaziului din satul Bălceana, Sofia Crețu.
Profesorii la vârsta de pensionare sunt o soluție pentru managerii instituțiilor de învățământ.
"Avem o profesoară tânără de limbă română care va pleca curând în concediu de maternitate. În aceste condiții vom apela la ajutorul profesorilor care sunt deja la vârsta de pensionare. Altă soluție chiar nu văd", a mai adăugat Sofia Crețu.
În aceste condiții, situația învățământului din țara noastră este sub un mare semn de întrebare. În următorii ani riscăm să nu mai avem profesori în școli, iar copii să rămână fără studii.
Nici facilitățile oferite tinerilor specialiști de stat nu îi ține acasă. Cei care aleg să profeseze la țară primesc bani pentru chirie și facturi și o indemnizație unică de 45 de mii de lei, acordată pe parcursul a trei ani.