Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Așteptările oamenilor de afaceri de la Forumul Economic Moldo-Rus

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Chirtoca și Ion Perju
Vasile Chirtoca și Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Politicienii nu trebuie să împiedice oamenii de afaceri să-și realizeze produsele pe cele mai avantajoase piețe, fie că e vorba de Vest sau Est.

CHIȘINĂU, 2 sept — Sputnik. Aproximativ 200 de oameni de afaceri din Rusia vor participa la Forumul Economic Moldo-Rus, care se va desfășura în perioada 20-22 septembrie. În cadrul reuniunii, urmează să fie semnate contracte de colaborare între întreprinzători ruși și moldoveni. Evenimentul va fi organizat anual și va crea condiții pentru atragerea mai multor investiții rusești în economia țării. Organizatorii vorbesc despre o sumă de până la un miliard de dolari, în fiecare an.

Ce decizii urmează să fie luate în cadrul forumului? Și cum vor influența acestea relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă? Răspunsuri la aceste întrebări au oferit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", Ion Perju, consilierul președintelui țării în domeniul agroindustrial, omul de afaceri Vasile Chirtoca și președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova, Vitalie Gorincioi.

În opinia omului de afaceri Vasile Chirtoca, forumul economic moldo-rus va pune bazele unei colaborări de lungă durată între antreprenorii ruși și moldoveni.

"Cunosc oameni de afaceri din Rusia care vor vizita companiile noastre. Vor merge, în primul rând, la întreprinderea care produce utilaj pentru culegerea strugurilor, coacăzei și recultivarea livezilor. Companiile din Rusia și Ucraina produc doar jumătate dintre aceste echipamente", a declarat Chirtoca.

Omul de afaceri speră că datorită acestui forum va reuși să-și promoveze mai eficient produsele pe piața rusească.

"Este mai ușor și mai ieftin de a intra pe o piață străină, când există un partener de afaceri, care are încredere în produsele noastre. Oamenii de afaceri nu trebuie să fie împiedicați să-și realizeze produsele pe cele mai avantajoase piețe, fie că e vorba de Est sau Vest", a declarat acesta.

 Ion Perju, consilierul prezidențial în domeniul agroindustrial, a declarat că va fi identificat un mecanism care va asigura implementarea deciziilor luate în cadrul forumului economic moldo-rus.

"Ne dorim să fie semnate contracte, nu doar să fie făcute declarații.  Oameni de afaceri ruși au proiecte pe care doresc să le desfășoare în Moldova. Consumatorii din Federația Rusă cunosc ceea ce produce țara noastră, iar antreprenorii moldoveni cunosc piața rusă. Este ușor să colaborezi în aceste condiții".

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0