Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția Republicii Moldova face claritate: de ce au fost evacuați unioniștii

© Sputnik / Miroslav RotariПолиция разогнала унионистов
Полиция разогнала унионистов - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Poliția explică de ce a evacuat unioniștii, participanți la Marșul Centenarului, care au blocat șoseaua Chișinău – Leușeni. Poliția anunță că la numărul 112 au fost apeluri precum că în autobuzele unioniștilor se află obiecte interzise, substante explozive și altele obiecte interzise.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Inspectoratul General al Poliției comunică că în conformitate cu prevederile declaratiei prealabile din 27 martie 2018 ale AO ”Credința Patriei”, ”Unirea ODIP”, ”Tinerii Moldovei” au solicitat ca în zilele de 1 și 2 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, între orele 08:00-23:00, să se  desfășoare o întrunire în contextul Centenarului.  

Marșul s-a desfașurat pe traseul PMAN-bd Ștefan cel Mare-sens giratoriu Creangă- Calea Ieșilor- Bariera Sculeni.

Astăzi,  la ora 13:48,  liderul ”Unirea ODIP”,  Vlad Belețchii, a  solicitat ca participantii la eveniment să se deplaseze în marș spre bariera Sculeni spre autocare.

Полиция разогнала унионистов - Sputnik Moldova
Societate
Unioniștii au fost evacuați de polițiști: imagini de la fața locului

”În acest context,  organizatorii întrunirii nu au respectat prevederile art. 18 al Legii privind întrunirile, care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termen indicat în declarația prealabilă”, explică IGP.

Potrivit Poliției moldovenești, la Bariera Sculeni, la ora 15.06, participantii la întrunire au blocat intenționat artera de transport pe str. Calea Iesilor- stația terminus a troleibusului nr.1, fapte pasibile răspunderii contravenționale sau penale în funcție de consecințele produse.

”Totodată, prin aceste acțiuni au ignorat prevederile  lit. c) art. 8 al Legii 26/2008 privind întrunirile.  Astfel,  fortele de ordine, în urma somațiilor către participantii la întrunire, au intervenit întru deblocarea arterei de transport, în scopul evitării încălcării drepturilor omului la libera circulație”, precizează IGP.

Poliția s-a autosesizat pe acest caz și a inițiat actiuni procesuale în vederea documentării faptelor.

Totodată, referindune la autobusele participantilor la întrunire, Poliția anunță că la numărul 112 au fost apeluri precum că în autobuzele unioniștilor se află obiecte interzise, substante explozive și altele obiecte interzise.

”Astfel, poliția a condus autobusele la IP Strășeni pentru efectuarea cercetarii/examinarii la fața locului. Organizatorilor le-a fost comunicat despre acest lucru și li s-a propus să se deplaseze la IP Strășeni pentru a fi prezenți în timpul examinării, pentru a asigura transparență. De asemenea, a fost  pus la dispozitie și transport pentru a se deplasa la IP Straseni”, potrivit Poliției.

Marșul Unirii organizat astăzi la Chișinău s-a transformat într-un protest politic. Lozincile pentru unirea Republicii Moldova cu România au fost schimbate cu lozinci politice anti-guvernare. 

În cele din urmă Marșul Centenarului nu s-a finalizat cu nimic, organizatorii au lăsat manifestanții în PMAN și au plecat. 

 

Fluxul de știri
0