Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici alarmante: Aproape fiecare al șaselea tânăr din Moldova este fumător

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaTinerii de la oraș fumează mai mult decât cei de la sate
Tinerii de la oraș fumează mai mult decât cei de la sate - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii de la orașe fumează mai mult decât cei de la sate. Totodată, potrivit BNS, este în creștere numărul femeilor tinere care fumează.

CHIȘINĂU, 31 aug — Sputnik. Tinerii de la oraș fumează mai mult decât cei de la sate, în același timp crește numărul de femei tinere care fumează. Cel puțin aceasta arată datele alarmante oferite de Biroul Național de Statistică. Potrivit BNS, aproape fiecare al șaselea tânăr este fumător, cei mai înrăiți viind cei cu vârstele de 30-34 de ani.

”Pe medii de reședință se constată că rata fumătorilor este mai mare în mediul urban (21,8% față de 12,5% în rural), situația este similară pentru toate grupele de vârstă. Ponderea fumătorilor cu un consum de peste 20 țigări/zi la fel este mai mare în mediul urban (18,4% față de 7,8% în rural)”, informează BNS printr-un comunicat.

Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Legea anti-fumat, modificată în favoarea industriei tutunului. Cine e Iuda?

Potrivit rezultatelor studiului din 2016 privind „Accesul populației la serviciile de sănătate", ponderea fumătorilor printre tineri a constituit 17%. Aproximativ 75% dintre tineri au declarat că nu au fumat niciodată, iar 8,3% — au fumat anterior. Cei mai activi fumători s-au dovedit a fi persoanele în vârstă de 30-34 ani (23%), 76,5% dintre aceștia fumează până la 20 țigări pe zi, iar 23,5% — mai mult de 20 țigări pe zi. Ponderea cea mai mare a tinerilor care au renunțat la fumat la fel se referă la grupul de vârstă 30-34 ani și a constituit 10,4%.

Deși numărul bărbaților de 30-34 de ani fumează de șase ori mai mult decât femeile, se atestă o scăderea a numărului de fumători în rândul bărbaților și creșterea numărului de femei care fumează.

Infarctul de miocard: afecțiune care apare din ce în ce mai des la tineri>>>

”În funcție de sex, practic fiecare al treilea bărbat cu vârsta între 14-34 ani fumează, în timp ce femeile fumătoare constituie doar 4,8%. Comparativ cu datele studiului precedent din 2012, numărul bărbaților fumători este în scădere (cu 0,9 puncte procentuale), în timp ce numărul femeilor care fumează a crescut de la 3,2% în 2012 până la 4,8% în 2016”, informează BNS.

În Republica Moldova sunt aproximativ 1 milion 150 de mii de tineri, ceea ce constituie 32,4 la sută din numărul total de locuitori.

Fluxul de știri
0