Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Macron vrea o nouă „arhitecturi de securitate" în Europa alături de Rusia

© Sputnik / Алексей Никольский / Trecere la banca de fotografiiEmmanuel Macron și Vladimir Putin
Emmanuel Macron și Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În timpul unei vizite la Helsinki, Emmanuel Macron a vorbit în favoarea reînnoirii relațiilor dintre Bruxelles și Moscova, în special în ceea ce privește securitatea și apărarea, pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a îndemnat țările din Uniunea Europeană să ia în considerare construirea unei noi „arhitecturi de securitate" alături de Rusia.

Aflat joi la Helsinki, la summitul Franța-Finlanda, preşedintele francez a discutat cu omologul său finlandez despre o politică comună de apărare și despre relațiile cu Moscova.

„Interesul nostru este să avem parteneriate strategice, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea, împreună cu cei mai apropiați vecini", a declarat Macron la o conferință de presă comună cu Sauli Niinistö.

Tanks rumble down the Champs Elysee avenue during the traditional Bastille Day military parade in Paris, France, July 14, 2015 - Sputnik Moldova
Macron: Securitatea UE nu mai trebuie să depindă de SUA

„Cred că trebuie să ne gândim la o înnoire completă a relației noastre cu Rusia după încheierea războiului rece. Am menționat acest lucru în mai multe discuţii cu președintele Putin, în special în primăvara anului trecut la Sankt Petersburg, cu privire la securitatea cibernetică, apărare, parteneriatul strategic, astfel că putem lua în considerare o nouă arhitectură comună între UE și Rusia, ceea ce susţine continuitatea continentului european", a adăugat Emmanuel Macron, citat de Sputnik France.

Preşedintele francez a subliniat că este necesar ca Uniunea Europeană să fie „mai puternică, să avem o autonomie strategică. Dacă nu avem o apărare şi securitate suficient de puternice în Europa, nu merită să vorbim cu parteneri privilegiați", a mai spus el.

Rusia trebuie, de asemenea, „să dea semnale", inclusiv cu privire la procesul de la Minsk de soluționare a conflictelor din Ucraina, a mai precizat Macron, adăugând că intensificarea cooperării cu Moscova este posibilă, „dar trebuie să existe voință din ambele părți".

Fluxul de știri
0