Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial german: UE are nevoie de relații bune și de încredere cu Rusia

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaHeiko Maas
Heiko Maas - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul german de Externe este de părere că Uniunea Europeană trebuie să dezvolte relații de bună vecinătate și de încredere pe termen lung cu Rusia.

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, consideră că Uniunea Europeană are nevoie de relații de bună vecinătate și de încredere cu Rusia pe termen lung, chiar dacă există diferite poziții ale statelor membre ale UE în această privință. Declarația a fost făcută în cadrul Conferinței ambasadorilor români din București, întitulată "București — Berlin — Bruxelles: pentru o Europă puternică".

”Din punctul de vedere al perspectivei politice și a experienței istorice, unii sunt mai degrabă în favoarea dialogului, în timp ce alții pledează pentru a se distanța de Rusia, dar cred că este important să dezvoltăm o cultură a unor acțiuni concertate comune în ceea ce privește politica estică, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de relații de bună vecinătate și de încredere cu Rusia pe termen lung, ceea ce este în interesul propriei sale securități”, a declarat Maas, citat de serviciul de presă al Ministerului german de Externe.

Ministrul a adăugat că este necesară înțelegerea reciprocă între toate statele membre ale UE cu privire la principiile politicii comune privind vecinii din est ai blocului.

Relațiile dintre Rusia și Vest s-au deteriorat după 2014, când a izbucnit criza ucraineană, iar Crimeea a decis să se reunească după ce a organizat un referendum. Moscova a insistat ca referendumul din Crimeea să fie ținut in conformitate cu standardele internaționale, însă statele occidentale au refuzat să recunoască votul.

Situația a determinat Uniunea Europeană și Statele Unite să impună sancțiuni anti-ruse, care au fost urmate de măsuri de răspuns de la Moscova.

Fluxul de știri
0