Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să faci bani din arta fotografică? Sfaturi de la artistul Iurie Răileanu

© Sputnik / OsmatescoIurie Răileanu
Iurie Răileanu - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Este greu să fotografiezi natura. Pozează ca o domnișoară”
Cum să faci bani din arta fotografică? Sfaturi de la artistul Iurie Răileanu

Iurie Răileanu este un renumit fotograf-peisagist din Republica Moldova. Este autorul monografiilor "Descovery Moldova" și "Etno Moldova", care conțin informații și fotografii despre cele mai frumoase locuri din țară și tradiții. Despre experiența în domeniul artei fotografice, Iurie Răileanu a vorbit la emisiunea "Sputnik Matinal".

"Primul album l-am făcut cu două aparate de fotografiat simple. Am avut profesori foarte buni. Fotografia de calitate îți aduce bani peste ani, după multă muncă și investiții.  De aceea, puțini vor să facă artă fotografică. Astăzi, oamenii vor să facă repede mulți bani și să rămână în istorie".

Pregătirile pentru o sesiune fotografică durează câteva luni.

"Studiez în bibliotecă locurile pe care vreau să le fotografiez. Apoi merg să le văd. Urmăresc  lumina dimineața și seara, și abia după aceasta încep să fotografiez. Pentru a imortaliza un peisaj, fac mai multe sesiuni fotografice. Numai în aceste condiții se primește o fotografie reușită".

O fotografie de calitate scoate în evidență ceea ce nu poate surprinde ochiul liber.

"Natura e greu să o fotografiezi. Pozează ca o domnișoară. Dintr-o mie de cadre, doar unul e foarte bun".

Maestrul spune că pretutindeni în Moldova există locuri foarte frumoase. Moldovenii însă nu le păstrează și nici nu le valorifică.

"Îi rog pe oameni să nu-și bată joc de natură.  Să nu dea foc vegetației, să nu facă murdărie. Înainte de a fotografia, adun toate pachetele și sticlele".

Pentru mai multe detalii, ascultați interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

Fluxul de știri
0