Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Profesori cu salarii sub limita minimului de existență. Ce vor sindicatele

© Sputnik / OsmatescoGhenadie Donos
Ghenadie Donos - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei Ghenadie Donos a criticat modul cum Ministerul Educației Culturii și Cercetării gestionează bugetul pentru învățământ pentru a soluționa problema majorării salariilor.
Alarmant: Profesori cu salarii sub limita minimului de existență. Ce vor sindicatele

"Ceva nu e bine în gestionarea acestui buget uriaș de 7,7 miliarde de lei. Prin urmare,  solicităm o redistribuire  mai mare a banilor pentru salarizarea prfesorilor", a spus Donos. Liderul sindical s-a referit  la indexarea destul de modestă cu doar 8 la sută a slariilor pentru cadrele didactice începând cu 1 septembrie, ceea ce înseamnă un plus  doar 200 — 300 de lei. Ghenadie Donos a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că datele Biroului Național de Statistică nu sunt veridice în raport cu salariile reale ale  profesorilor. Un pedagog cu studii superioare are un salariu de doar 3289 lei iar cel din  personalul auxiliar e doar de 1170 lei, adică sub minimul de existență. Asemenea angajați, cu aceste salarii mici,  sunt peste 50 la sută în sistemul de învățământ. Din acest considerent, Federația Sindicală a Educației și Științei  solicită  majorarea cu 50% a salariilor profesorilor și dublarea salariilor la personalul auxiliar. De asemenea, sindicatele de profil cer și majorarea îndemnizației unice acordate cadrelor didactice în primii trei ani de activitate pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ superior de la  45 de mii de lei la 120 mii de lei, a mai spus Ghenadie Donos.

Autor Eduard Maciac

Fluxul de știri
0