Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Părinții care nu-și vaccinează copiii trebuie să cunoască asta: Boala este fatală

© Sputnik / OsmatescoConstantin Spînu
Constantin Spînu - Sputnik Moldova
Abonare
La ce riscuri sunt expuși copiii nevaccinați împotriva rujeolei!
Părinții care nu-și vaccinează copiii trebuie să cunoască asta: Boala este fatală!

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o boală extrem de contagioasă și periculoasă. Specialiștii fac apel către părinți să dea dovadă de responsabilitate și să-și vaccineze copiii, dacă nu vor să le pună viața în pericol.

Potrivit profesorului universitar Constantin Spânu, reprezentant al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, boala poate da complicatii grave.

Astfel, dacă unii pacienți pot scăpa doar cu o pneumonie, miocardită sau pericardită, alții pot ajunge până la meningită, encefalita, orbire sau chiar deces.

„Consecințele rujeolei sunt grave. La unii pacienți este afectat sistemul nervos central, la nivel de encefalite, mini-encefalite, care în urma unor combinații cu infecțiile bacteriene pot duce chiar la cazuri letale, adică deces", spune profesorul universitar Constantin Spînu.
În cazul bebelușilor și copiilor mici, există un risc mare de deces, din cauza complicațiilor pulmonare severe, spun specialiștii, potrivit cărora, consecințele rujeolei nici nu pot fi comparate cu acea stare de febră pe care o provoacă vaccinul împotriva rujeolei și care, de obicei, îi sperie pe părinți.

„De obicei, vaccinul dă o stare febrilă de 3-4 zile. Nu putem compara această stare cu acele complicații pe care le dă însăși boala", adaugă doctorul habilitat în științe medicale și reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Constantin Spînu.

Cert este că iresponsabilitatea unor părinți ne costă pe fiecare dintre noi. Și asta, deoarece tratamentul rujeolei poate ajunge până la 7000 de lei, iar banii sunt asigurați de către stat.

„Pe lângă faptul că își pun viața copilului în pericol, încăpățânarea unor părinți costă. Un vaccin costă 46 de lei, iar în cazul complicațiilor rujeolei, tratamentul se ridică între 2000 de lei și 7000 de lei, în funcție de gravitate. Iar aceste tratamente se achită din banii publici. Ne întrebăm de ce suntem săraci. Iată de ce suntem săraci. Acești bani pot fi repartizați acolo unde este necesar", conchide Constantin Spînu.

Autoritățile au instituit cod portocaliu de rujeolă, după ce 105 copii din mai multe raioane ale țării au contractat boala în decursul lunii august. Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cea mai gravă situație este în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Rrata de vaccinare împotriva infecției este de doar 87 la sută, adică cu 8% mai puțin decât norma stabilită de instituțiile internaționale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0