Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Va reuși oare Guvernul să facă pace între agricultori și piscicultori - detalii

© Photo : Ministerul Mediului al Republicii MoldovaEliberarea puietului de pește în lacul Dubăsari
Eliberarea puietului de pește în lacul Dubăsari - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a decis să-i împace pe agricultori și piscicultori - iată care sunt noile modificări operate de membrii Cabinetului de Miniștri în regulamentul de exploatare a lacurilor de acumulare și iazurilor.

CHIȘINĂU, 23 aug — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat mai multe modificări la Regulamentul-tip de exploatare a lacurilor de acumulare și iazurilor. Astfel, documentul reglementează volumul de apă care poate fi utilizat pentru irigare și piscicultură din aceleași lacuri de acumulare sau iazuri. Acest lucru va fi făcut în baza unor calcule de gospodărire a apelor, de către utilizatorii de apă în comun cu autoritatea administrativă de gestionare a apei, care vor fi incluse în autorizația de mediu pentru folosinţă specială a apei.

Осень - Sputnik Moldova
Societate
Importat pentru agricultori: Vor putea folosi apa din râuri pentru irigarea solului

Totodată, deținătorul acumulării de apă va instala mirele hidrometrice gradate pe taluzul din amonte al bazinelor sau pe turnul evacuatorului de apă. Pe acestea va fi indicat nivelul minim al apei admis pentru irigare şi cota nivelului maxim al volumului intangibil de apă pentru piscicultură. Limitarea sau interzicerea folosirii apei va putea fi declarată doar de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova în caz de situaţii excepţionale.

O altă prevedere îi obligă pe deținătorii bazinelor acvatice, indiferent de forma de proprietate, să nu îngrădească accesul la folosirea apei pentru necesităţile comunităţii.

Autorii documentului speră că odată cu aprobarea noilor modificări vor reuși să amelioreze situația în domeniul gospodăririi apelor și va permite soluționarea litigiilor dintre utilizatorii de apă și deținătorii bazinelor acvatice, dar și la dezvoltarea unei agriculturi competitive în țara noastră.

Fluxul de știri
0