Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul anunță despre aplicarea unor sancțiuni. Vezi cine este vizat

© Sputnik / Miroslav Rotaripremierul Pavel Filip
premierul Pavel Filip - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful Guvernului a declarat că o decizie în acest sens va fi luată după ce vor fi prezentate concluziile anchetei interne, care se desfășoară în acest moment.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Premierul Pavel Filip nu exclude aplicarea unor sancțiuni disciplinare pentru responsabilii din domeniul sănătății care nu au acționat prompt pentru a evita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola la nivel de țară. 

Șeful Guvernului a declarat că o decizie în acest sens va fi luată după ce vor fi prezentate concluziile anchetei interne, care se desfășoară în acest moment.  

”Am văzut mai multă iresponsabilitate până în prezent, pentru că nu am văzut măsuri prompte din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a unor autorități publice locale. Nu am privit ca un scop în sine sancționarea sau pedepsirea cuiva este important ca problema să fie rezolvată. Dacă în urma anchetei vom stabili că cineva nu și-a făcut suficient de bine munca, va fi sancționat”, a declarat Filip. 

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a declarat că acest nivel de alertă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

În contextul agravării situației prin rujeolă în țară și creșterea numărului de bolnavi cu această maladie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică, organizează astăzi, 22 august, un club de presă, unde vor fi discutate în detalii despre rujeolă, vaccinare, siguranța vaccinurilor și prevenirea maladiilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Premierul a convocat o ședință cu ușile închise care s-ar putea încheia cu demisii

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni.

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

 

 

Fluxul de știri
0