Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil, dar adevărat: Europa și ”povestea de succes” a leului moldovenesc

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Pare incredibil, însă în comparație cu tendințele inflaționiste de pe piața din Europa, leul moldovenesc pare să înregistreze o adevărată poveste de succes.

CHIȘINĂU, 22 aug — Sputnik. Cu o doză bună de ironie, economistul Veaceslav Ioniță a anunțat pe pagina sa de Facebook că leul moldovenesc este cea mai puternică monedă din Europa. El a elaborat un grafic în care arată că pe parcursul ultimilor ani, moneda europeană s-a apreciat în raport cu absolut toate monedele din Europa.

”Sună amuzant, dar absolut toate valutele”, scrie Ioniță.

Aprecierea leului are loc pe fundalul deprecierii euro. Potrivit expertului, este de remarcat modul în care arată diagrama devalorizării lirei sterline în contextul Brexit.
Și în acest caz, leul moldovenesc se află în topul monedelor în comparație cu care lira a avut de suferit.

Cum ne afectează fluctuațiile cursului valutar>>>

Graficul este întocmit de publicația prestigioasă "The Economist", în care leul moldovenesc apare drept monedă mai puternică chiar și decât euro și dolarul.

”Și asta când noi încă nici nu am intrat în UE. Cred că toți britanicii acum caută lei moldovenești”, ironizează Ioniță.

Fluxul de știri
0