Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Turnură neașteptată în cazul protestului din 26 august: Andrei Năstase schimbă macazul

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Schimbare de macaz: Andrei Năstase are un nou plan pentru protestul din 26 august. Ce mesaj le-a transmis cetățenilor.

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik. Andrei Năstase nu mai vorbește de protestul din 26 august, ci de protestul din 26-27 august.

În cadrul unei conferințe de presă a Mișcării de Rezistență Națională „ACUM", liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a îndemnat oamenii să vină duminică în Piața Marii Adunări Naționale "cu corturi și alte bunuri necesare".

"Îndemnăm pe toți cei cărora le pasă să vină duminică la protest cu corturi și alte bunuri necesare. Totodată, facem apel către toți orășenii, care nu sunt indiferenți de lupta noastră comună pentru eliberarea statului, să contribuie cu alimente și apă pentru toți protestatarii care vor rămâne peste noapte în PMAN", a subliniat Năstase.

Протест оргеевцев у ЖуралТВ - Sputnik Moldova
Societate
S-au speriat de mături? De ce PAS și PPDA au renunțat la protestul din Orhei

Liderul Platformei DA s-a adresat în mod special diasporei, îndemnând-o să participe în număr cât mai mare la acțiunea din 26 august și să rămână în PMAN până a doua zi, 27 august, "pentru a sărbători împreună Ziua Independenței".

În acest context, s-ar impune o paralelă cu protestul diasporei care a avut loc la București pe 10 august curent, care a degenerat în violențe.

Ce-i drept, Năstase a ținut să sublinieze că protestul va fi unul pașnic și a îndemnat guvernanții să nu recurgă la provocări. Totuși, unii experți consideră că însuși acest demers constituie o provocare, în contextul în care, pe 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale urmează să se desfășoare un program oficial dedicat Zilei Independenței. Cum se va lega acesta cu corturile protestatarilor și cum vor reacționa forțele de ordine? Și, este important, pe ce contează și ce vrea să obțină Andrei Năstase.

În opinia politologului Pavel Midrigan, instalarea corturilor în centrul Capitalei este ineficientă și o astfel de acțiune reprezintă un exces, "iar organizatorii ar trebui să țină cont și de ceilalți cetățeni care sunt în oraș" și ar trebui să se abține de la asemenea acțiuni pentru a nu-i provoca.

"Desigur, legea îi garantează oricui dreptul de a protesta, fie că împărtășesc idei de stânga, de dreapta sau de centru. Însă orice protest trebuie să fie pașnic", a mai spus Midrigan.

El a subliniat că, potrivit legii, toți organizatorii trebuie să-și asume răspunderea și să nu admită violențele, pentru că acolo unde începe violența, acolo începe încălcarea legii.
Protestul di 26 august este organizat de Comitetul de Rezistenţă Naţională „ACUM", din care fac parte formațiunile politice PAS, PLDM, PDA, dar şi câteva ONG-uri.

Fluxul de știri
0