Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Moldova renunță la gazul rusesc? Precizarea făcută de Chiril Gaburici

© Sputnik / Miroslav RotariКирилл Габурич
Кирилл Габурич - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ce se va întâmpla cu Acordul privind livrarea gazelor rusești în Republica Moldova, semnat de autoritățile de la Chișinău și Gazprom, după construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik,  Silvia Zavadovschi. Scopul Republicii Moldova nu este de a renunța la gazele rusești atunci când va fi dat în exploatare gazoductul Ungheni-Chișinău, ci să negocieze și să obțină un preț convenabil pentru consumatori, indiferent de proveniența produsului. Cert este că gazoductul Ungheni-Chișinău va oferi țării noastre posibilitatea de a avea mai multă independență energetică. Precizarea a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul emisiunii „Atitudini" de la Radio Sputnik Moldova.

Exclusiv: Moldova renunță la gazul rusesc? Precizarea făcută de Chiril Gaburici

„Posibilitatea de a avea o alternativă la capitolul gaze ne va permite să negociem și să obținem prețuri mai bune. Eu nu am spus că vom renunța la contractual cu Gazprom. Dimpotrivă, eu nu exclud că noi vom utiliza gazele naturale de la doi sau trei producători, de ce nu. Este important să avem mai multă independență la acest capitol", a declarant Chiril Gaburici.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Igor Dodon susține că Moldova ar putea primi gaz mai ieftin din Rusia

Gaburici a ținut să precizeze că tendința de a diversifica sursele de energie electrică nu reprezintă nici pe departe o atitudine ostilă față de Federația Rusă, ci mai degrabă un interes sporit față de consumatori.

„Este o piață, este normal să alegem un preț mai bun. Scopul nostru este să negociem mai bine, pentru ca cetățenii să aibă tarife mai accesibile", susține ministrul de la Chișinău.

Chiril Gaburici a precizat în cadrul emisiunii de la Sputnik Moldova că, Federația Rusă rămâne un partener economic important pentru țara noastră.

„În prezent, noi avem această dependență de sursele de energia electrică, de gazele naturale, dar și așa. Federația Rusă este un jucător foarte mare. Noi nu putem închide ochii la acest fapt", conchide Chiril Gaburici.

Exclusiv: Gaburici anunță cum pot fi momiți investitorii străini: 3 avantaje ale Moldovei>>>

Amintim că unele surse media au scris zilele trecute că, începând cu 2019, când ar putea fi dat în exploatare gazoductul Ungheni-Chișinău, Moldova va renunța gazele rusești.

Cert este că în prezent, țara noastră este asigurată cu gaze naturale de Federația Rusă în baza unui Acordul semnat cu „Gazprom" încă 2007, dar care a fost prelungit până pe 31 decembrie 2019.

Anterior, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunţa că lucrările de construcţie a conductei de gaz Ungheni-Chişinău vor demara până la sfârşitul verii, cel târziu în septembrie 2018. Gazoductul Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Fluxul de știri
0