Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Emisiunea „Kilometrul 0". Cum ne afectează fluctuațiile cursului valutar

Abonare
În ultima perioadă asistăm cu toții la noi fluctuații ale cursului valutar. Leul moldovenesc crește, iar moneda europeană și dolarul american scad.

Fluctuațiile de pe piața valutară din Republica Moldova a fost tema analizată în cadrul emisiunii „Kilometrul 0" de la Sputnik Moldova cu șeful-adjunct al Departamentului Piețe Financiare din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Serghei Bucur, și expertul economic Viorel Gîrbu.

Potrivit reprezentantului BNM, sunt doi factori care stau la baza aprecierii leului moldovenesc. 

„La bază stau doi factori. În primul rând situația cu oferta pe piața valutară internă din Republica Moldova. Și în al doilea rând, aprecierea dolarului și deprecierea euro pe piețe internaționale, care sunt cauzate de factori și politici, dar și economici, la nivel mondial", a explicat Serghei Bucur.

De cealaltă parte, economistul Viorel Gîrbu vine cu vești bune. Acesta afirmă că această scădere a dolarului, dar și a euro ar putea aduce un val de ieftiniri.

„În principiu ieftinirea se produce nu doar sub influența directă a cursului de schimb valutar. Mai sunt și alți factori precum prețurile de pe piața internațională care la fel oscilează. De fapt, atunci când crește dolarul se ieftinesc toate resursele", a explicat Viorel Gîrbu. 

Autor: Vasile Dosca

Fluxul de știri
0