Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce stare sunt podurile din Moldova: Iată ce spun experții

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Pașa
Iurie Pașa - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul adjunct Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, Iurie Pașa, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre starea podurilor din Republica Moldova, după ce opinia publică a fost șocată de prăbușirea unui viaduct în orașul italian Genova, soldată cu morți și răniți.
În ce stare sunt podurile din Moldova. Iată ce spune expertul

Iurie Pașa a spus că în Moldova există peste 800 de poduri, inclusiv 26 mari. Potrivit unui plan anual, toate podurile sunt inspectate. În afară de aceasta, odată la 10 ani, sunt contractate companii străine pentru expertizarea podurilor.

O atenție sporită, spune Iurie Pașa, este acordată celor opt poduri peste râul Prut și 5 poduri peste râul Nistru. Reprezentantul Administrației de Stat a Drumurilor a subliniat că nu toate podurile corespund standardelor internaționale. Este vorba de existența unor restricții de viteză la podul Cahul —Oancea, la podul de la Leușeni și podul de la Giugiulești. De asemenea, restricții de viteză și de tonaj sunt impuse și la podul de la Gura Bâcului. Principala problemă, în opinia reprezentantului ASD, este întreținerea podurilor, în condițiile în care starea lor, odată cu trecerea anilor, poate crea pericole. Vorbim despre fundamentul și pilonii podului, dacă a fost afectat sau nu de fisuri care să reducă capacitatea portantă a acestuia — toate aceste probleme sunt monitorizate la nivel guvernamental, a mai spus Iurie Pașa. Costurile de construcție a unui pod nou în Moldova se estimează la 20 — 30 de milioane de lei.

Autor Eduard Maciac

Fluxul de știri
0