CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Premierul Pavel Filip a început ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică cu critici dure la adresa responsabililor de situația epidemiologică din țară.
Revenit din vacanță, premierul a convocat în această dimineață ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice din cauza numărului de copii infectați cu rujeolă.
Șeful Guvernului a început ședința cu critici dure la adresa membrilor comisiei, a Autorității Naționale pentru Sănătate Publică și responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
”Îmi pare rău că eu am venit cu inițiativa de a convoca ședința extraordinară. Avem 90 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu rujeola și 83 de cazuri suspecte”, a declarat premierul.
Potrivit șefului Guvernului, nu s-ar fi extins rujeola în Moldova dacă nu ar fi existat un sol fertil. În primul rând, s-a redus nivelul de vaccinare contra rujeolei în țară de la 95 la sută acum zece ani la 87 la sută.
Un alt motiv care a dus la agravarea situației, potrivit premierului, este iresponsabilitatea atât a instituțiilor statului, cât și a persoanelor fizice.
Premierul a solicitat în cadrul acestei ședințe ca să i se prezinte situația concretă cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu rujeola și care este gradul de alertă instituit de responsabili.
Ședința se desfășoară în continuare cu ușile închise. După încheierea acesteia se așteaptă declarații de presă.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni.
Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă.
Autoritățile bat alarma: Se agravează situația epidemiologică din cauza rujeolei>>>
Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.
Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.