Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regula de aur: Vinul și bucatele trebuie să fie parteneri și nicidecum concurenți în arome

© Sputnik / OsmatescoMihai Druță
Mihai Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Ce vin combinăm cu steak-ul de porc, carnea de pui sau desertul? Specialistul ne dezvăluie secretul.
Regula de aur: Vinul și bucatele trebuie să fie parteneri și nicidecum concurenți în arome

O cină banală poate fi transformată într-o seară de neuitat, dacă vinul ales se potrivește exact cu bucatele de pe masă, spune sommelierul Mihai Druță. Potrivit specialistului, pentru ca alimentele și vinul să își evidențieze reciproc valorile, acestea nu trebuie să fie în competiție. Respectiv, echilibrul este cuvântul cheie.

”Vinul și bucatele trebuie să fie parteneri. Trebuie să existe o armonie între alimente și băutură. De exemplu, dacă vrem să combinăm vinul cu cașcavalul, trebuie să ținem cont de aromele și complexitatea cașcavalului, astfel încât să nu avem o suprapunere de arome. Regula de aur este ca aromele cașcavalului să nu acopere aromele vinului”, spune Mihai Druță, președintele Asociației de Sommelieri din Republica Moldova.

Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp - Sputnik Moldova
Video
Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp

Cert este că vinurile roșii se asociază desăvârșit cu carnea, spune regula de bază. Totuși, sommelierul ne recomandă să optăm și pentru combinații mai îndrăznețe.

„La un steak de porc putem servi un vin alb baricat, care a stat vreo doi ani în butoi. Adică un vin matur. Este recomandat un vin cu arome de pâine prăjită. La steak ar putea merge și un vin roșu — Shiraz, Malbec, Fească Neagră, Rară Neagră", spune Mihai Druță.

Sommelierul recomandă să combinăm carnea de miel cu un vin Pinot Noir.

„Mielul este o carnea mai fragedă, mai moale. Respectiv, eu aș alege Pinot Noir, care este un vin mai nobil, nu este foarte puternic, adică este mai delicat. La iepure putem servi niște vinuri roze, sau vinuri roșii, dar mai tinerele, mai lejere", adaugă sommelierul.

La carnea de pui servim un vin alb, iar o salată de legume proaspete se potrivește perfect cu un vin spumant, spune specialistul.

„La salata din legume proaspete optăm pentru un spumant sau un pahar de vin alb, aromat cum ar fi Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio, dacă e să vorbim de salată cu carne de pui, cum este salata Cezar, atunci putem opta pentru un vin roșu și un vin roze", adaugă Mihai Druță.

Regula spune că desertul trebuie servit cu un vin dulce. Totuși, Mihai Druță ne îndeamnă să optăm și pentru un vin sec, indiferent că e alb sau roșu.

„La desert putem servi atât vin alb, cât și vin roșu. Noi suntem obișnuiți să servim la desert vinuri dulci, dar putem opta și pentru combinații mai îndrăznețe, adică desert cu un vin sec — se combină perfect" spune Mihai Druță.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0