Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O icoană făcătoare de minuni, adusă în Capitală - detalii

© Photo : Mănăstirea CiufleaMănăstirea ”Sfântul Teodor Tiron” din Capitală
Mănăstirea ”Sfântul Teodor Tiron” din Capitală - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mitropolia Moldovei îi îndeamnă pe creștinii din țara noastră să participe la întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni, care va fi adusă la mănăstirea Ciuflea.

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. Icoana Făcătoare de Minuni cu Sfântul Prunc Gavriil de Bialystok, copilul-martir din Polonia, ocrotitor al copiilor și al tinerelor familii care își doresc copii, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți Sfinți din Polonia, va fi adusă la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, (Ciuflea)" din Capitală, anunță Mitroppolia Moldovei.

Creștinii care doresc să se închine la această icoană, o vor putea face din 21 august, ora 09:00, la Mănăstirii Ciuflea, unde va avea loc întâmpinarea Icoanei.

Istoria icoanei

Голубое Успение (Успение Пресвятой Богородицы), XV век. Фрагмент. Государственная Третьяковская галерея - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august

Sfântul Mucenic Gavriil Pruncul s-a născut pe 22 martie 1684 în satul Zvierki, aproape de Bialistok (cel mai mare oraș din nord-estul Poloniei), într-o familie de țărani evlavioși.

Micul Gavriil credea cu căldură în Dumnezeu și iubea Biserica, petrecându-şi toată ziua în biserică sau în preajma acesteia. În acea perioadă aveau loc persecuții împotriva Bisericii Ortodoxe din partea catolicilor din Polonia. Pe când Sfântul avea 6 ani, a fost răpit de guvernatorul satului Zvierki și dus în orașul Bialistok unde a fost și martirizat pe data 20 aprilie 1690. După sfârșitul mucenicesc, autoritățile, vrând să ascundă acest fapt, au aruncat corpul neînsuflețit al copilului într-o pădure din împrejurimi.

După descoperirea în chip minunat a trupului său, a fost înmormântat în cimitirul satului. Când creştinii i-au deschis mai apoi mormântul, au găsit sfintele lui moaște nestricate și izvorâtoare de mir. Au fost duse în biserica satului, unde în anul 1746 au fost salvate de foc în chip minunat, iar mai apoi depuse în Sloutak (azi, Belarus) la anul 1755. Mai târziu, moaştele i-au fost mutate în orașul Bialistok din Polonia, unde au și rămas până la începutul celui de-al doilea război mondial, când au fost mutate în Rusia, în Biserica Acoperământului Maicii Domnului din Grodno. Canonizarea oficială a Noului Martir Gavriil Pruncul a avut loc în anul 1820.

În luna septembrie a anului 1992, sfintele moaște au fost mutate cu evlavie și cinste în orașul Bialistok, fiind depuse în biserica mitropolitană a Sfântului Nicolae, acolo unde, în fiecare zi, credincioșii se închină și se roagă Sfântului Gavriil. Multe minuni și vindecări au fost făcute prin mijlocirea sfântului, încă și încetarea epidemiei de ciumă.

Postul Adormirii Maicii Domnului: Regimul alimentar pentru fiecare zi>>>

La sfârșitul secolului al XX-lea, în satul natal al sfântului, a fost întemeiată o mănăstire de maici. Cu multe jertfe din partea monahiilor și a creștinilor ortodocși, s-a construit biserica în numele Sfântului Martir copil, biserică care în viitor va adăposti mica raclă cu sfintele lui moaște.

Sfântul Gavriil este cel mai cunoscut sfânt din Polonia și Belars și este considerat cel mai important mucenic ortodox născut în poporul polonez contemporan. Este cinstit cu deosebire de copiii mici și de tineri, fiind ales protector al școlilor și al organizațiilor ortodoxe de tineret.

Fluxul de știri
0