Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Radio Sputnik Moldova, ascultat în Finlanda: Iată cum este posibil acest lucru - FOTO

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Finlandezul Reijo Alapiha a reușit să recepționeze frecvențele Radio Sputnik Moldova în Finlanda cu ajutorul unui radiou. El a putut audia mai multe emisiuni matinale în limba română.

CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. O scrisoare mai puțin obișnuită a venit pe adresa redacției Sputnik Moldova. Aceasta a fost scrisă de un ascultător radio din îndepărtata Finlandă. Bărbatul este de profesie inginer și de mulți ani este pasionat de radio. El a reușit să-și seteze aparatul în așa fel, încât să poată ascuta emisiunile matinale difuzate la Radio Sputnik Moldova. 

"Vă mulțumesc pentru emisiunile difuzate. Eu nu cunosc foarte bine limba română, dar am reușit să deslușesc câte ceva. Am înțeles că ascut o emisiune matinală ”Sputnik Moldova” și că sloganul postului este ”Spunem ceea ce alții trec sub tăcere”, ne-a scris ascultătorul din Finlanda Reijo Alapiha.

În scrisoarea sa, bărbatul a mai precizat că a reușit să recepționeze frecvențele din Moldova datorită unui fenomen natural rar. 

"Pasiunea mea este să recepționez frecvențe radio din întreaga lume. Acest lucru îmi reușește datorită fenomenului — ”sporadic”. În acea dimineață moderatoarea emisiunii era Maria Dimineț. În studiou aceasta discuta cu invitații despre dezvoltarea medicinii în Republica Moldova”, a mai spus radio ascultătorul.   

Bărbatul a avut dreptate. Întra-devăr, Maria Dimineț este unul dintre moderatorii emisiunilor matinale de la Radio Sputnik Moldova. 

© Photo : из личного архива Reijo AlapihaReijo Alapiha
Reijo Alapiha - Sputnik Moldova
Reijo Alapiha

Transmiterea troposferică a undelor radio îndepărtate este un fenomen rar întâlnit, care are loc datorită încălzirii și răcirii brusce a aerului. În aceste condiții, undele radio parcurd distanțe mult mai mari (de la 150 până la 1000 de kilometri) comparativ cu situațiile obișnuite. Astfel, undele pot fi recepționate și de un radiou simplu.

Dragoș Vicol - Sputnik Moldova
Ultimatum pentru posturile TV și Radio din Republica Moldova

Cel mai des, fenomenul întâlnit de protagonistul nostru are loc vara și în condiții climaterice corespunzătoare. Fenomenul poate fi comparat cu surfingul pe valurile mării. Mai exact, el nu se produce pe timp liniștit.

Reijo Alapiha a trimis pe adresa redacției noastre un CD cu înregistrarea emisiunii pe care a reușit să o audieze și ne-a rugat să confirmăm că trasmisiunea a fost făcută din studiorurile noastre. 

Emisia Radio Sputnik Moldova acoperă aproape tot teritoriul țării noastre și o parte din România. În țara noastră, emisiunile Radio Sputnik Moldova pot fi ascultate în Chișinău, Bălți, Cahul, Leova, Ocnița,Tighina, Ungheni, Hâncești, Cimișlia, dar și în UTA Găgăuzia — Comrat. Iar acum, emisiunile noastre pot fi ascultate și în Finlanda.

© Sputnik / Miroslav RotariПисьмо от радиослушателя Sputnik
Письмо от радиослушателя Sputnik - Sputnik Moldova
1/2
Письмо от радиослушателя Sputnik
© Sputnik / Miroslav RotariПисьмо от радиослушателя Sputnik
Письмо от радиослушателя Sputnik - Sputnik Moldova
2/2
Письмо от радиослушателя Sputnik
1/2
Письмо от радиослушателя Sputnik
2/2
Письмо от радиослушателя Sputnik

Despre Sputnik

Sputnik (sputniknews.com) este o agenție de presă și radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi (inclusiv engleză, arabă, spaniolă, italiana, chineza, poloneză, portugheză, sârbă, turcă, franceză și hindi), emisie radio digitală și analogică (în peste 80 de orașe ale lumii), aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Site-urile Sputnik oferă cititorilor un conținut variat: infografice, materiale video, reportaje fotografice, emisiuni online, internet-voting. În afară de informații operative, Sputnik publică de asemenea materiale analitice și interviuri excluzive.

Radio Sputnik emite în 130 de orașe ale lumii și în 42 de țări, pe frecvențele FM, DAB/DAB+, HD Radio, precum și prin aplicațiile mobile și pe internet. Potrivit rezultatelor pe anul 2016, radio Sputnik a beneficiat de premiul special în domeniul radiodifuziunii Radio Station Awards la nominalizarea „Cel mai bun post informativ de radio".

Fluxul de știri
0