Copiii care suferă de autism și boli rare vor beneficia de servicii de reabilitare în cadrul unui nou proiect lansat de Asociația "SOS Autism". De asemenea, zeci de medici vor fi instruiți să stabilescă rapid diagnosticul acestor maladii. Aliona Dumitraș și Olga Guzun, reprezentantele organizației, au vorbit, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", despre activitățile care urmează să fie desfășurate în decurs de patru ani.
"Activitățile vor fi desfășurate în domeniile: sănătate, educație, vocațional, lobby, advocacy, sensibilizare și conștientizare. Vor fi organizate instruiri pentru medici, pedagogi. Vor fi acțiuni care vor ajuta copiii să se dezvolte profesional, ca să-și poată găsi, ulterior, un loc de muncă. De asemenea, vor fi implicate 20 de organizații neguvernamentale care vor promova drepturile copiiilor cu autism", a explicat Aliona Dumitraș.
Asociația "SOS Autism" speră, prin intermediul acestui proiect, să faciliteze integrarea copiilor cu autism și maladii rare în instituțiile de învățământ și viața socială.
"Acești copiii sunt stigmatizați în societate. Fenomenul este răspândit în instituțiile de învățământ. Profesorii fac tot ce le stă în putere, însă acești copii au multe necesități. Ei au nevoie să fie însoțiți pretutindeni: la școală, la plimbare, la joacă. Puțini părinți își permit însă să angajeze însoțitori", a menționat Olga Guzun.
În cadrul proiectului va fi evaluat numărul real al copiilor autiști. Statisticile oficiale arată că în țară există doar 369 de cazuri.
Mai multe detalii despre serviciile oferite în cadrul proiectului, aflați din interviul audio atașat.
Autor: Maria Dimineț