O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană

© REUTERS / Yannis BehrakisRiot police stand between anti-austerity and pro-EU protesters in front of the parliament building during a rally calling on the government to clinch a deal with its international creditors and secure Greece's future in the eurozone in Athens, Greece, in this June 22, 2015 file photo
Riot police stand between anti-austerity and pro-EU protesters in front of the parliament building during a rally calling on the government to clinch a deal with its international creditors and secure Greece's future in the eurozone in Athens, Greece, in this June 22, 2015 file photo - Sputnik Moldova
Abonare
Comisarul European pentru Afaceri Economice și FInanciare, Pierre Moscovici, a declarat vineri că Europa trebuie să se gândească la noua criză din viitor, care este inevitabilă și să anticipeze posibilele consecințe.

CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. "Zona euro trebuie să continue integrarea și să se gândească la următoarea criză, care va veni în mod inevitabil. Trebuie să anticipăm mai degrabă decât să așteptăm până când ne vom afla la marginea abisului. Comisia Europeană și-a făcut propunerile în acest sens: sper că țările membre vor avea înțelepciunea să privească în viitor cu încredere", a declarat Moscovici reporterilor la Bruxelles, comentând programul de salvare a Greciei.

Comisarul a continuat să vorbească despre criza financiară din Grecia:

"La începutul crizei grecești, nu am avut nici capacitatea, nici instrumentele, să nu mai vorbim de cultura politică, să gestionăm situația. De asemenea, am subestimat criza profundă cu care se confrunta statul grec și economia sa", a declarat Moscovici jurnaliștilor, explicând de ce criza a durat atât de mult.

De asemenea, el a menționat că întârzierile în luarea deciziilor din partea Eurogrupului au fost cauzate de complexitatea acestui proces. Se așteaptă ca Grecia să iasă din programul de salvare actual după 20 august.

Criza datoriilor din Zona Euro a lovit Europa în 2009, după ce Grecia a fost incapabilă să-și finanțeze datoria de stat fără ajutor extern și a escaladat în 2011, când un număr de alte state, inclusiv Portugalia, Italia, Irlanda și Spania au ajuns în aceeași situație.

Bruxellesul a introdus măsuri de austeritate, forțând statele cu deficit de a limita mai multe cheltuieli bugetare și promovând programul de salvare a Greciei. Acesta se încheie după 20 august.

Fluxul de știri
0