Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile avertizează: Rujeola poate scăpa de sub control

© Sputnik / OsmatescoAliona Serbulenco și Veronica Trofimov
Aliona Serbulenco și Veronica Trofimov - Sputnik Moldova
Abonare
Rujeola se extinde în Moldova. Viața copiiilor, care suferă de patologii imunologice, cardiovasculare și neurologice grave, este în pericol, afirmă medicii.

De la începutul anului 2018, peste 70 de minori din țara noastră s-au îmbolnăvit de rujeolă. Virusul a fost importat din Ucraina și România, de către copii nevaccinați. Pe de altă parte, la nivel național, rata de vaccinare împotriva infecției este de doar 87 la sută. În aceste condiții, în Republica Moldova, în orice moment, poate izbucni o epidemie de rujeolă. Avertismentul a fost făcut, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona  Serbulenco.  

Adversarii vaccinării susțin că rujeola nu este periculoasă pentru viața copilului și că, de facto, îmbolnăvirea dar nu imunizarea, face organismul imun în fața virusului. Potrivit secretarului de stat, această convingere este falsă și periculoasă.

" Pe adepții acestei convingeri i-aș ruga să discute cu cei 59 de părinți din România, copiii cărora au decedat din cauza complicațiilor rujeolei. Mă întreb, ce ar alege, acum, acei părinți din România: convingerea respectivă sau viața copiilor? Acei copii ar fi fost astăzi în viață, dacă ar fi fost vaccinați", a menționat Aliona Serbulenco.

Prin imunizare, copilul este protejat de complicațiile rujeolei, care provoacă decesul. Acesta este scopul imunizării împotriva infecției. Minorii care au murit în Ucraina și România nu au fost vaccinați împotriva virusului rujeolei și au dezvoltat complicații incompatibile cu viața.

"Vaccinul trebuie administrat în trei doze, pentru ca organismul să fie protejat de virus. Prima doză este aplicată la 12 luni, a doua — la 7 ani și ultima — la 15 ani. Cel care a făcut cel puțin o doza, se va îmbolnăvi, dar fără complicații severe. Viața lui nu va fi în pericol", a precizat Aliona Serbulenco.

Adversarii imunizării obișnuiesc să spună că au copii sănătoși, deși nu i-au vaccinat niciodată. În opinia lor, aceasta demonstrează că vaccinurile sunt ineficiente.

"Acești copii nevaccinați nu se îmbolnăvesc datorită copiilor vaccinați din jurul lor. De aceea, ei nu contractează infecția. Însă, în condițiile în care rata de imunizare scade, ei riscă să se infecteze ușor și să-i molipsească și pe alți copii, inclusiv pe cei care nu au reușit să-și primească toate dozele. De asemenea, ei pun în pericol viața copiilor care au contraindicații pentru imunizare. Vorbim despre cei cu afecțiuni imunologice, cardiovasculare, respiratorii și patologii ale sistemului nervos-central," a explicat medicul de familie Veronica Trofimov.

Aproape 15 mii de persoane din România, în preponderent copii, s-au îmbolnăvit de rujeolă în perioada 2017-2018.  În Ucraina, numai în decursul acestui an, au fost înregistrate 28889 de cazuri. Din cauza complicațiilor, au decedat peste 70 de bolnavi.

Mai multe detalii despre situația din Republica Moldova, aflați din interviul video.

Autor: Maria Dimineț

 

Fluxul de știri
0