Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Circa 50 la sută din produsele alimentare din Moldova conțin OMG

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaLaborator, produse alimentare, orez
Laborator, produse alimentare, orez - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologistul Ilia Trombițchi consideră că în Moldova este necesară o lege care să permită verificarea utilizării produselor ce conțin organisme modificate genetic (OMG).

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Anterior, deputații din partea Partidului Socialiștilor au pregătit un proiect de lege care prevede interzicerea definitivă în Moldova a organismelor modificate genetic. În special, ei propun să fie instituite măsuri de prevenire a răspândirii OMG pe teritoriul țării, precum și interzicerea importului și exportului din Moldova a produsele modificate genetic. Documentul a fost criticat de Guvern. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului afirmă că inițiativa necesită o analiză și o prelucrare serioasă.

De aceeași părere este și președintele Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS", Ilia Trombițchi. Acesta consideră că Moldova are nevoie de o astfel de lege care să cuprindă problema în totalitate.

„Astăzi pe câmpurile Moldovei s-a creat o situație când jumătate din întreaga recoltă de soia și porumb este contaminată cu gene modificate. Astăzi nu are nici un rost să fie adoptată legea care să interzică importul OMG, în cazul în care în lege nu se spune nimic despre ceea ce trebuie făcut cu cele pe care deja le avem", a spus ecologul în cadrul programului „Expertiza", în studioul radio Sputnik Moldova.

Maria Duca - Sputnik Moldova
Produsele modificate genetic, interzise în Moldova. Iată cât de periculoase pot fi

Trombițchi a menționat că în anul 2001 în Moldova a fost adoptată o lege destul de progresistă care reglementează aplicarea organismelor modificate genetic. Problema este însă că, în toți acești ani, ea nu a fost respectată în deplină măsură. Ca urmare, în Moldova nu există laboratoare care să determine conținutul de OMG în produsele alimentare, iar aproape jumătate din produse ar putea să conțină componenți de soia, porumb și rapiță transgenice.

„Foarte demult, cu 15 ani în urmă, am efectuat un control. S-a constatat că jumătate din aceste produse deja conțineau organisme modificate. Mai mult ca atât: dacă luăm selectiv produsele din soia, deja acum 15 ani, doar două din nouă produse nu conțineau OMG, unul fiind fabricat în Moldova, iar celălalt în Olanda", a adăugat ecologul.

Potrivit savanților, circa 78% din soia, 33% din porumb și 24% din rapiță, la nivel mondial, sunt transgenice. Acestea sunt utilizate la producerea mezelurilor, băuturilor dulci, maionezei. În 19 țări din cele 28 ale Uniunii Europene, este interzisă cultivarea culturilor transgenice.

Fluxul de știri
0