Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai multe companii străine înregistrate în Moldova investesc în comerț

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 11300 de companii înregistrate în Republica Moldova au capital străin.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Numărul total al întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova, la data de 1 august 2018, a constituit peste 11,3 mii. 

Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Servicii Publice, cele mai multe companii străine în Moldova provin din România – 1746 sau 15,4 la sută din totalul întreprinderilor străine care activează în țara noastră. Pe locul doi se situează Italia – cu 1391 de întreprinderi înregistrate, urmează Turcia cu 1302 firme și Ucraina cu 1154. Acestea sunt urmate de Federația Rusă, Germania, SUA, Israel și Cipru.

Alexandru Stratan - Sputnik Moldova
Incredibil: Cât au investit străinii în țara noastră

Olanda ocupă prima poziție după capitalul investit. Cele 178 de companii olandeze au investit în țara noastră peste 2,4 miliarde de lei. Peste 1,7 miliarde de lei au investit întreprinderile italiene. Capitalul investit de firmele românești constituie 1,5 milioane de lei, iar al celor din Federația Rusă este de 1,04 milioane de lei. Următoarele în clasament sunt întreprinderile din Germania, SUA, Austria, Marea Britanie și Elveția, care au investit între 434 de mii de lei și 682 de mii de lei.

În jur de 30 la sută din companiile înregistrate în țară au declarat ca gen de activitate comerțul cu ridicata, 23 la sută — comerțul cu amănuntul, iar 12 la sută industria prelucrătoare. În agricultură s-au lansat 6 procente din întreprinderi, iar în transport și comunicații 5 la sută. Companiilor care au declarat ca gen de activitate tranzacțiile imobiliare sau hoteluri și restaurante le revine câte 4 procente. Celor care și-au propus să desfășoare activități financiare sau construcții le revine câte 2 la sută.

Datele statistice mai arată că 66 de procente din întreprinderi au fost înregistrate în Chișinău. În primele șapte luni ale anului curent în subdiviziunile ASP au fost înregistrate 3585 de întreprinderi noi.

Fluxul de știri
0