Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău”: Va fi o erupție vulcanică dezastruoasă

Abonare
Potrivit vulcanologilor, activitatea vulcanică în sudul Japoniei s-a intensificat simțitor, ceea ce poate însemna că până la o erupție puternică a mai rămas foarte puțin timp. Autoritățile nipone au instituit o celulă de criză.

CHIȘINĂU, 15 aug — Sputnik. Japonia se pregătește de o erupție vulcanică. Activitatea vulcanică pe insula Kuchinoerabu, în sud-vestul țării, s-a accelerat considerabil, autoritățile anunțată o creștere a nivelului de alertă vulcanică. Potrivit analistului activității vulcanice din cadrul Agenției de Meteorologie din Japonia, Yoshiko Hasegava, erupția s-ar putea declanșa mai devreme decât într-un caz similar care s-a produs cu trei ani în urmă.

Specialistul, citat de RIA Novosti, a menționat că, acum trei ani, când pe insula Kuchinoerabu a erupt vulcanul Sindaka și au fost evacuați toți locuitorii, procesele vulcanice s-au derulat după aceeași schemă ca și acum, însă cu mult mai lent.

„Erupția s-a produs pe 29 mai 2015. Până atunci, în noiembrie — decembrie 2014, a crescut brusc cantitatea de gaze vulcanice. După care, la sfârșitul lui ianuarie 2015, la fel ca și acum, a crescut numărul seismelor vulcanice puternice, cu magnitudinea de 2,2. Cu o săptămână înainte de erupție, pe 23 mai 2015, s-a produs un seism și mai puternic, cu magnitudinea de 2,3, după care a urmat erupția însăși", a explicat specialistul.

Erupția vulcanului Fuego - Sputnik Moldova
Dezastru fără precedent: Aproape două milioane de persoane afectate de erupție - Video

Hasegava a subliniat că scenariul actual al derulării procesului se aseamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat acum trei ani. Însă vulcanologii sunt îngrijorați în special de faptul că tempoul activității vulcanice s-a accelerat considerabil, ceea ce poate însemna că până la erupție a mai rămas foarte puțin timp.

„De această dată am observat creșterea emisiilor de gaze vulcanice de la începutul lui august. Iar acum, după două săptămâni, în sud-vest, nu departe de vulcan, la adâncimea de 5 km, s-au produs seisme puternice. Se pare că în același loc ca și data trecută. Astfel, observăm că etapele activizării se aseamănă foarte mult cu cele de acum trei ani. Dacă totul va decurge conform aceluiași scenariu, este foarte probabil că vor urma seisme puternice, apoi erupția vulcanului", avertizează expertul. 

Totodată, vulcanologii evită să facă previziuni exacte. Cu vulcanii totul este complicat, a explicat Hasegava. Există probabilitatea ca, la fel ca și data trecută, erupția să se producă peste câteva luni. Dar nu trebuie exclus nici faptul că activitatea vulcanică se va potoli treptat, astfel că de data aceasta să nu mai aibă lor erupția.

„Nu trebuie să fim prea liniștiți. Nu cunoaștem multe despre viitoarea erupție. De aceea, cu cât mai devreme vom lua măsuri de precauție, cu atât mai bine. Acum a fost declarată necesitatea pregătirii pentru evacuare. Pe cei care au nevoie de o îngrijire sporită (persoanele în vârstă etc. — n. red.) i-aș sfătui să se evacueze cât mai repede", a concluzionat specialistul.

Principalul serviciu meteorologic al Japoniei a declarat miercuri că există un risc sporit de erupție vulcanică puternică pe insula Kuchinoerabu.

Erupția vulcanului Kilauea - Sputnik Moldova
Zeci de case distruse și ceață toxică: Unde are loc dezastrul - Video

Nivelul de pericol din zonă a fost ridicat de la al doilea la cel de-al patrulea, ceea ce înseamnă pregătire pentru evacuare. Guvernul japonez a creat un centru de criză pentru din pe motivul amenințării cu erupție vulcanică la scară largă, a raportat agenția de știri Kyodo.

Potrivit agenției Reuters, Agenția Meteorologică din Japonia a declarat că cutremurele vulcanice și emisiile de sulf au crescut la vârf pe insula Kuchinoerabu-jima, situată la aproximativ 1000 km (621 mile) sud-vest de Tokio.

Vulcanul a izbucnit acum trei ani, eliminând cenușă la mii de metri în cer și eliberând fluxuri piroclastice mortale și cenușă supraîncălzită, care a ajuns în cele din urmă în mare.

Aproximativ 140 de oameni trăiesc pe insula Kuchinoerabu-jima, care are o suprafață de aproximativ 38 de kilometri pătrați. Insula poate fi accesată numai cu barca sau feribotul, care circulă între Kuchinoerabu-jima și Insula Yakushima. Călătoria cu feribotul durează aproximativ o oră.

Mai mulți oameni au murit ca rezultat al celei mai mari erupții vulcanice de pe Kuchinoerabu-jima în decembrie 1933.

Japonia, unde se află 7% dintre toți vulcanii lumii, a înregistrat o creștere a activității seismice în ultimele luni. Țara are 110 vulcani activi și monitorizează 47 dintre ei în mod constant.

Fluxul de știri
0