Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Adormirii Maicii Domnului: Regimul alimentar pentru fiecare zi

Abonare
În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, creștinul urcă de buna voie, cu smerenie și pocăință treptele care îl apropie de Dumnezeu. Odată cu postul, începe și anevoiosul drum spre mântuire, prin transformarea ispitelor în virtuți.

Postul este reținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, însă această reținere trebuie însoțită și de înfrânarea de la plăcerile trupești, gânduri, patimi și fapte rele. Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre toate posturile, datând din veacul al V-lea.

Durata lui de la 1/14 la 15/28 august s-a stabilit la un sinod din Constantinopol din 1166, ținând până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Acest post e mai ușor decât al Postului Paștelui, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. La sărbătoarea Schimbarea la Față (6/19 august) se dezleagă la untdelemn, peste și vin.

Postul Sfintei Marii — care este adevărata semnificație și când a fost instituit>>>

Postul este calea spre înfrânarea poftelor, de întărire a voinței, de înălțare a sufletului către Dumnezeu, de sporire în virtute, de detașare a creștinului de orice pofte și plăceri trupești. Bineînțeles însă că la reținerea de bucate trebuie adăugată o continuă străduință de dominare a poftelor și patimilor, de o curățire a gândurilor și simțirii, așadar de o disciplinare a vieții sub toate aspectele ei.

Astfel, postul adevărat este acela care îmbină cele două aspecte: cel trupesc și cel duhovnicesc, când reținerea de la bucate se face concomitent cu înfrânarea de la păcate și cu efortul continuu spre virtute și progres duhovnicesc.

 

Fluxul de știri
0