Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Păzea! Fiscul a început să verifice ce salarii primiți

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și muncii „la negru”.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a selectat 125 de contribuabili din toate domeniile de activitate economică ale Republicii Moldova (agricultură, comerţ, producerea şi comercializarea produselor de panificare şi patiserie, construcţie, producerea betonului, hârtiei, prestarea serviciilor curăţenie) care vor organiza acțiuni de informare a angajaţilor și angajatorilor privind riscurile practicării muncii la negru.

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

De la începutul lunii august, angajații SFS de comun cu reprezentanții Casei Naționale Asigurări Sociale (CNAS) și cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) au inițiat un șir de acţiuni de informare, sensibilizare şi consultare a salariaților/angajatorilor, interesaţi de aplicarea corectă şi eficientă a legislaţiei, precum şi promovare a reformei fiscale.

”În cadrul întrevederilor cu colectivele agenților economici, o atenţie deosebită se acordă explicării riscurilor și dezavantajelor fenomenului utilizării muncii la negru sau achitarea salariilor în plic şi efectele negative produse asupra societăţii şi a fiecărui cetăţean în mod individual precum şi a reducerii posibilităţilor de dezvoltare a angajaţilor”, potrivit unui comunicat de presă al SFS.

Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

Oleg Budza: peste 80% dintre angajații din Moldova primesc salarii în plic>>>

SFS anunță că acțiunile de informare se vor încheia cu desfășurarea controalelor fiscale în masă la un eșantion selectat de agenți economici, care înregistrează risc sporit de utilizarea a muncii nedeclarate.

Rezultatele primei runde de controale fiscale exercitate la 17 agenți economici în cadrul campaniei desfășurate, s-au soldat cu calcularea suplimentară la buget a obligațiilor aferente plăților salariale în valoare de 2,6 milioane de lei.

Fluxul de știri
0