Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată câți bănuți sunt în circulație în Moldova - Detalii curioase

© Sputnik / Miroslav RotariДеньги
Деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de bănuții trec prin buzunarele moldovenilor în fiecare zi. Iată cât ”mărunțiș” este în circulație în țara noastră.

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. De multe ori îi uităm prin buzunare sau îi adunăm în pușculițe. În alte cazuri nici nu-i mai luăm când îi primim rest când facem cumpărături. Cred ca vă dați seama despre ce este vorba? Corect, despre banuți. V-ați gândit însă vreodată ce cantitate, ce număr de monede sunt în buzunarele moldovenilor?

Iurie Cicibaba - Sputnik Moldova
Iată câți bani se cheltuiesc anual în domeniul achizițiilor publice

Potrivit Băncii Naționale, cele mai numeroase sunt monedele cu valoarea de 10 bănuți, în circulație fiind aproape 245 milioane de asemenea monede. Urmează în top cele cu valoarea de 25, în buzunarele moldovenilor fiind aproximativ 228 milioane de monede de acest fel.

Monedele cu valoarea nominală de 50 de bani sunt cele mai puțin în circulație. Banca Națională a pus în circulație aproximativ 45 de milioane de monede de acest fel. Dacă e să împărțim acest ”mărunțiș” pe cap de locuitori atunci fiecărui moldovean i-ar reveni 61 de monede cu valoarea de cinci bani, 69 cu valoarea de 10 bani, 64 de monede cu valoarea nominală de 25 și 12 — cu valoarea de 50. În total, în țara noastră sunt în circulație peste 800 de milioane de monede de unu, cinci, 10, 25 și 50.

În cazul leilor de hârtie, cele mai răspândite sunt bancnotele de 200 de lei. Unui om îi revin 16 bancnote de acest fel. Cele mai rare sunt bancnotele de 1000, 500 şi 20 de lei. În portofele moldovenilor, dar şi în bănci, sunt în prezent bancnote care valorează în total peste 18,8 miliarde de lei.

Fluxul de știri
0