Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iulia Paliț, despre elementele folclorice în creația vestimentară

© Sputnik / Miroslav RotariIulia Paliț
Iulia Paliț - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimul timp, imprimeurile în stil național se bucură de o binemeritată popularitate. Un mod contemporan de a valorifica tradițiile și moștenirea culturală este preluarea simbolurilor strămoșești și introducerea lor în componentele unei garderobe moderne.
Iulia Paliț, despre elementele folclorice în creația vestimentară

Pe lângă aspectul original pe care îl oferă, acestea mai au și menirea de a aduce aminte, cu rafinament și măiestrie, de trecutul, cultura și tradițiile neamului nostru.

"Am studiat amănunțit portul popular, fiind folcloristă și etnolog am și un album de mostre din muzeele Moldovei. Admit că este bine să facem ceva actual și să ne inspirăm din folclor, dar în același timp nu trebuie uităm de adevărata cultură. Pe măsură ce tradiționalul își găsește loc în vestimentația actuală, este importantă și găsirea unui echilibru între cele două stiluri, vechi și nou, pentru o imagine unitară. Nu a-și opta pentru piesele de port autentice îmbinate cu blugi rupți sau elemente exagerate. Cred că trebuie să prezentăm portul popular în toată complexitatea lui și să introducem armonios elementele folclorice într-o ținută, fără a o încărca", a precizat Iulia Paliț în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0