Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Constatările autorităților: Turismul regional din Moldova atrage tot mai mulți turiști

© Sputnik / OsmatescoOleg Secrieru și Eduard Ungureanu
Oleg Secrieru și Eduard Ungureanu - Sputnik Moldova
Abonare
26 de milioane de lei au fost alocați din Fondul național de dezvoltare regională pentru finanțarea proiectelor turistice, în decurs de doi ani

Doar zece proiecte turistice regionale au fost implementate în ultimul deceniu, în Republica Moldova. Despre impactul acestora au vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", Oleg Secrieru, șeful Secției Managementul Proiectelor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru; Eduard Ungureanu, șeful Secției Relații cu Instituțiile de Dezvoltare Regională a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești.

Primele rezultate ale investițiilor în domeniul turismului regional sunt deja vizibile. Printre destinațiile care atrag tot mai mult atenția vizitatorilor sunt Conacul Manuc Bey din orașul Hâncești, Centrul de tineret și sport din orașul Căușeni și Muzeul Alexandru Donici din orașul Orhei.

Pe de altă parte,  reprezentanții administrațiilor publice locale nu se grăbesc să elaboreze proiecte turistice regionale. Cei mai mulți solicită suport din Fondul pentru dezvoltare regională pentru modernizarea infrastructurii localităților, cum ar fi construcția sistemelor de apeduct și canalizare.

"Primim concepte bune de proiecte turistice regionale. Dar puține corespund criteriilor. Cel mai frecvent, administrațiile publice locale nu pot asigura durabilitatea proiectelor", a precizat Eduard Ungureanu.

Totuși, dezvoltarea turismului regional necesită investiții masive. Statele care au obținut rezultate bune în acest domeniu, au reușit datorită fondurilor externe.

"Doar cu ajutorul fondurilor externe putem dezvolta turismul regional. De asemenea, mai este necesar ca autoritățile publice locale să coopereze, să fie creative, să reușească să creeze o legendă a locului turistic. Multe țări, dintr-o piatră simplă, au creat istorii care au atras atenția și simpatia turiștilor", a relatat Eduard Ungureanu.

Detalii despre impactul proiectelor turistice regionale, implementate în ultimii doi ani, aflați din materialul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0