Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou pol de putere? Motivul pentru care Marea Britanie vrea să iasă din UE

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Politolog: Dintotdeauna, englezii au încercat să domine, să se impună și să profite, evident!
Un nou pol de putere? Motivul pentru care Marea Britanie vrea să iasă din UE

Marea Britanie vrea să iasă din Uniunea Europeană deoarece vrea să ajungă un pol de putere, așa cum sunt SUA, China și Federația Rusă. Declarația aparține decanului Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", Pavel Midrigan, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini", de la Radio Sputnik Moldova.

„Englezii au început să cântărească ce au și care este perspectiva în cadrul Uniunii Europene. Acum se formează câteva poluti. 1 — SUA, 2 — China, 3 — Federația Rusă și, într-o măsură oarecare, Uniunea Europeană. Iată că Marea Britanie vrea să devină un pol, dar nu în cadrul Uniunii Europene", spune politologul Pavel Midrigan.

Expertul în relații internaționale atrage atenția că Marea Britanie a țintit dintotdeauan o poziție mai superioară în raport cu celelalte țări membre ale UE, chiar dacă nu face parte din lista fondatorilor.

„Dintotdeauna, Marea Britanie a încercat să obțină o poziție mai specială în cadrul uniunii Europene. Această poziție și acum este obținută. Marea Britanie nu a recunoscut moneda euro, nu recunoaște zona schengen și are unele poziții mai diferite. Drept estemplu este și faptul că hotărârile Curții Europene de la Strasbourg nu au o influnță pentru Marea Britanie, deoarece nu pot să fie mai inteligenți judecătorii Curții Europene decât lorzii din Marea Britanie", spune decanului Facultății Relații Internaționale a Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", Pavel Midrigan.

Și faptul că Germania s-a întărit considerabil în ultimii ani, la fel, nu le place englejilor, spune Pavel Midrigan.

„În ultimii ani, Germania s-a întărit foarte mult, datorită politicii pe care a abordat-o. Ei au pus miza pe export și au câștigat. Chiar și noi atunci când auzim despre un produs din Germania spunem că, da, este de calitatea. Iar Marea Britanie are conturi mai vechi cu Germania. Totodată, Germania și Franța au devenit lideri în Uniunea Europeană și încet, încet s-a dezvoltat această birocrație europeană de la Bruxelles, lucru ce nu place englezilor, care întotdeauna au încercat să domine, să se impună și să profite, evident", adaugă profesorul.

Amintim că deși vrea să părăsească Uniunea Europeană, Marea Britanie insistă să beneficieze în continuare de avantajele pieței unice europene. Chiar dacă cooperarea economică preferențială este valabilă doar pentru statele membre, premierul britanic, Theresa May, încearcă să convingă liderii europeni să facă excepții. Ideea este susținută, deocamdată, doar de Germania.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0