Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nu ai poliță medicală? Iată cum poți face gratuit investigații medicale

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Zatac
Tatiana Zatac - Sputnik Moldova
Abonare
Pacienții fără poliță medicală pot beneficia de examene medicale gratuite în raza locului de trai.
Nu ai poliță medicală? Iată cum poți face gratuit investigații medicale

Aproximativ 60 de mii de pacienți, din 100 de localități, vor beneficia de examene medicale gratuite în cadrul campaniei guvernamentale "Un doctor pentru tine", până la sfârșitul acestui an. Detalii despre această acțiune a oferit, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", Tatiana Zatâc, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În localități se deplasează trei echipe medicale, de două ori pe săptămână. Zilnic, sunt consultați până la 150 de pacienți, inclusiv copii.

"Dintr-o echipă fac parte medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi, neurologi, care oferă consultații pacienților adulți. În același timp, o altă echipă efectuează investigații radiologice persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză și cancer pulmonar. Avem și o echipă formată din medici stomatologi, care oferă servicii medicale copiilor", a relatat Tatiana Zatâc.

În cadrul campaniei "Un doctor pentru tine", de consultații medicale gratuite beneficiază și persoanele care nu sunt asigurate medical.

"Scopul este să identificăm noi pacienți cu patologii grave. Este o oportunitate pentru pacient să beneficieze de consultația specialiștilor mai aproape de locul de trai. Este și o posibilitate de a depista precoce maladiile grave, de a discuta cu medicul de familie cu privire la conduita tratamentului", a explicat Tatiana Zatâc.

Campania este oportună și pentru copiii, care au acces limitat la asistență stomatologică.

"Serviciile oferite copiilor constau în examinarea și igienizarea cavității bucale, eliminarea tartrului de pe dinți, tratamentul fisurilor și cariei dentare".

Mai multe detalii despre serviciile medicale oferite în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine", aflați din materialul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0