Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce făcea o grupare criminală în Moldova: Efecte dezastruoase

© Photo : Facebook / PCCOCSOfițer PCCOCS
Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Abonare
Activitatea grupării a fost organizată astfel încât membrii acesteia să nu poată fi practic identificați, iar câștigurile sunt de ordinul milioanelor.

CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP a deconspirat unui grup criminal, implicat în comercializarea drogurilor cu folosirea tehnologiilor de comunicații moderne și plăți electronice.

Gruparea a inventat și pus în aplicare o schemă infracțională de introducere prin contrabandă a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, comercializarea drogurilor, precum și spălarea banilor rezultați din activitatea criminală.

Задержанный - Sputnik Moldova
Societate
Groază în Capitală: Iată ce face cu oamenii gruparea criminală „Kitaeţ"

Aceasta și-a început activitatea în 2017, fiind pusă la cale de o persoană în vârstă de 30 de ani. Fiecare membru al grupării avea un rol bine determinat, iar drogurile erau introduse în țară prin intermediul poștei și transportului internațional de pasageri.

Ingeniozitatea infractorilor este impresionantă: ei ascundeau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și în alte locuri, iar prin intermediul unei aplicații speciale, era fixat locul exact unde erau ascunse stupefiantele.

Totodată, liderul grupării organiza perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din vânzarea drogurilor.

Pentru a comercializa drogurile fără a avea contact fizic cu cumpărătorul, șeful grupului criminal a creat un "telegram canal" securizat, unde plasa informații despre comercializarea drogurilor. Aici erau admiși doar utilizatori de încredere.

Doritorii de a procura droguri erau acceptați de către liderul grupării în „chat"-ul indicat. Ulterior, prin intermediul canalului de comunicație securizat, acesta îi dădea instrucțiuni cu privire la modalitatea de procurare a drogurilor.

"Astfel, potențialul cumpărător primea de la liderul grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor", precizează PCCOCS.

Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicația „telegram", poza bonului fiscal. După aceasta, cumpărătorul primea de la organizator un "link", la accesarea căruia el putea identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel că vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu aveau contact fizic, iar mesajele acestora erau șterse.

Captura de droguri - Sputnik Moldova
Societate
Lovitură grea pentru cea mai feroce grupare criminală din Moldova "Borman" - Video

Oamenii legii au stabilit că, în perioada 2017- 2018, gruparea criminală documentată a spălat bani în valoare de peste 9 milioane lei, rezultați din vânzarea drogurilor, utilizând circa 9 conturi bancare și 160 portmonee electronice.

În urma percheziției efectuate la domiciliu liderului grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele altor persoane, peste 600 de mii de lei, aproximativ 1000 de euro, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, aparat de numărat banii, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

PCCOCS a reținut și arestați doi membri ai grupării criminale, inclusiv organizatorul, unul fiind deja deferit justiției.

Drogurile vândute erau de categoria "PVP", utilizarea lor având efecte dezastruoase: dependență fizică și psihică, comportament psihotic, convulsii, infarct, probleme respiratorii grave, comă și chiar moarte.

Membrii grupării criminale riscă ani grei de închisoare.

Fluxul de știri
0