În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garstea, a venit cu unele recomandări pentru a evita situațiile incomode în punctele de trecere ale frontierei de stat, din cauza necunoașterii regulilor de traversare a hotarului.
"Există multe nereguli depistate de către Poliția de Frontieră în cazul cetățenilor moldoveni. În mare parte, unele situații au loc din cauza lipsei de informare a acestora. Astfel, Poliția de Frontieră vine cu următoarea recomandare: înainte de călătorie verificați pașaportul la capitolul valabilitate și la capitolul statut. În acest mod, ajungând la punctul de trecere, nu riscați să fiți întors înapoi pentru faptul că pașaportul este expirat", a precizat șeful adjunct al IGPF.
Totodată, Veaceaslav Garștea le propune șoferilor să atragă o atenție sporită asupra pașaportului copiilor minori.
"Începând cu anul 2012, nu se mai aplică poza copilului în pașaportul părintelui, copilul fiind obligat să aibă de la naștere pașaport de plecare peste hotare. În același timp, persoanele care conduc vehiculul ar trebui să se asigure că au permisul de conducere valabil, certificatul de înmatriculare a vehiculului condus și asigurarea "Cartea Verde". Menționez că Poliția de Frontieră nu verifică documente cu privire la modalitatea de deținere sau folosință a autovehiculului gen procura sau comodatul auto. Totodată, rugămintea Poliției de Frontieră pentru persoanele care au ajuns la punctul de trecere este să fie răbdătoare, înțelegătoare și receptive față de solicitările noastre și să respecte regulile de aflare în zona de frontieră", a menționat șeful adjunct al IGPF.
Potrivit lui Veaceslav Garstea, cetățenii își pot planifica ruta optimă prin accesarea rubricii "Trafic Online" unde pot vedea în timp real traficul din cele mai tranzitate posturi. Mai mult decât atât, pentru a afla informații detaliate privind traversarea frontierei de stat, oamenii sunt îndemnați să telefoneze la Linia Verde: (373-22) 259-717.
Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș