Prima dintre greșelile grave ale parentalității, pe care psihologul Irina Parvan a observat-o de când oferă consiliere psihologică de familie, este absența unor limite comportamentale, a unor reguli minime de conduită, care au rolul de a oferi cadrul de siguranță în interiorul căruia copilul să crească și să evolueze.
"Toți părinții încorporează atât dragostea, cât și limitele în stilul lor parental. Însă este bine să cunoaștem echilibrul dintre acești doi factori pentru ca să decidem care stil de educație îl implementăm ca părinți. Există stilul autoritar, permisiv și dictatorial. Anume abordarea stilului autoritar ne oferă posibilitatea să creștem copii armonioși. Părinții autoritari setează limite și le întăresc prin discuții libere și raționale în privința comportamentului copilului. În asemenea familii există comunicare afectivă și reguli definite, care nu sunt rigide și difuze ca în familiile dictatoriale sau permisive. Până nu demult majoritatea copiilor creșteau în familii dictatoriale, unde părinții erau foarte severi și duri, ca niște "jandarmi" care manifestau un control exagerat și absolut asupra copiilor. Abordarea unui asemenea stil de educație prezintă puține avantaje, deoarece regulile stricte impuse dezvoltă la copil stima de sine scăzută, lipsa empatiei, incapacitatea de a comunica, lipsa de inițiativă și curaj", a explicat Irina Parvan în cadrul unui interviu acordat studioului Radio Sputnik Moldova.
Cercetările de specialitate sugerează existența a două elemente principale în funcție de care pot fi definite stilurile parentale: controlul și emoția. Potrivit psihologului, controlul parental încorporează comportamente de disciplină precum învăţarea copiilor să acţioneze conform regulilor, setarea limitelor într-un mod consistent și emoțional neutru, având așteptări adecvate vârstei copilului și monitorizând toată gama de activități. Iar căldura părintească se referă la capacitatea de a fi apropiat din punct de vedere afectiv de copil, de a fi atent la nevoile si emoţiile sale şi de a-i arăta acest lucru.
"Cea mai importantă perioadă a copilăriei este exact atunci când copii merg în clasa întâi. Această etapă mai este numită perioada copilăriei mijlocii sau hărnicie versus inferioritate. Ideea noastră, a stilului parental este să-i învățăm să muncească, să se conformeze culturii noastre. Sarcina de bază a copiilor la această vârstă de 7-8 ani este să adopte noi competențe. Nu putem adopta stilul permisiv în educația copilului, deoarece astfel riscăm să creștem un copil iresponsabil, căruia îi lipsește capacitatea de a lua decizii, de a avea un control asupra vieții sale și de a-și forma ideii cum se vede în viitor", a menționat Irina Parvan.
Autor: Valeria Fortuna