Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curaj total: Ambasadorul SUA, Hans Klemm, lăsat fără replică de un ministru român

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul român al Finanțelor l-a luat la socoteli pe Klemm: "Aveți bază militară, dar cât consumați voi din România? Cumpărați mâncarea, apa, uniformele de la firme românești?"

BUCUREȘTI, 8 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Adevărate evenimente de presă, interviurile realizate de agenția condusă de cunoscuții jurnaliști Bogdan Chirieac și Val Vâlcu, DC News, au dat prilejul unor demnitari și unor oameni politici să facă declarații curajoase sau dezvăluiri incendiare.

Un astfel de exemplu este cel al ministrului de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, care a relatat un fapt incredibil — o discuție cu ambasadorul SUA, Hans Kelmm în care i-a solicitat acestuia un răspuns clar despre investițiile americane — în contrapartidă cu uriașele cheltuieli ale României pe armamentul american.

"Într-o întâlnire cu ambasadorul SUA, Hans Kelmm, i-am spus că, deși noi am semnat acum 20 de ani acel parteneriat strategic, ar fi bine trecem de la documente la lucruri concrete", a povestit Teodorovici. "Adică, de 4 miliarde am luat noi rachete, de 4 miliarde vrem să faceți afaceri la noi cu firmele românești", a punctat clar și la obiect ministrul.

Mai mult, Teodorovici a trecut la chestiuni concrete, ca un adevărat om de cifre, nu cu diplomații sau politicianisme.

"Aveți bază militară în România și ne bucurăm de această prezență, dar cât consumați voi din România? Cumpărați mâncarea, apa, uniformele de la firme românești? Așa trebuie să fie purtate discuțiile de acum înainte".

Ei bine, spune Teodorovici, ambasadorul SUA nu a avut replică, doar "a dat din umeri în loc de a răspunde la aceste întrebări", transmite DC News.

Hans Klemm - Sputnik Moldova
De la Ceaușescu încoace, România dă cea mai mare lecție de demnitate SUA!

Mai departe, în interviul menționat, Teodorovici a transmis un mesaj ferm — evident, adresat tot "partenerului strategic".

"De exemplu, vor americanii să producă rachete de 20 de miliarde. Noi ne obligăm să cumpărăm o treime din rachete dacă le produc în România și cu restul ieșim împreună pe piața externă".

Iar concluzia ministrului în legătură cu acest mod de abordare al parteneriatului, îl urcă în topul posibililor candidați la prezidențiale:

"Dacă punem așa problema vom fi respectați. Trebuie schimbată abordarea, să nu înțeleagă că suntem războinici, nu dar ce vor ceilalți pentru țările lor asta vrem și noi pentru țara noastră — nimic altceva", a conchis ministrul.

Ca un comentariu — această declarație a fost dată cu puțin timp înaintea celei asemănătoare dată de Liviu Dragnea la Antena 3. E posibil să fie vorba de o "inspirație" între cei doi demnitari PSD — sau de o binevenită schimbare de politică a partidului.

Fluxul de știri
0