CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Șaisprezece copii din raionul Ceadâr-Lunga s-au îmbolnăvit de rujeola. Este vorba despre minori cu vârstele cuprinse între 7 și 15 ani, potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Comrat.
Instituția anunță că din cei 16 detectați cu rujeola, doar un copil a fost vaccinat împotriva acestui virus.
Potrivit centrului, boala a fost importată din Ucraina, regiunea Odesa. Unul din cei 16 copii a fost împreună cu părinții în vizită la o rudă din Odesa, unde s-a infectat cu virusul rujeolei. Întors acasă, acesta a transmis boala altor copii în timp ce se odihnea într-o tabără de vară.
Rujeola este de 6 ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare.
Acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei (ROR) în anul 2017 pe teritoriul țării noastre a fost de 87 la sută, ceea ce nu este suficient pentru a proteja fiecare persoană de boală, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit specialiștilor de la minister, vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective. Trei doze de vaccin împotriva rujeolei oferă aproximativ 100 de procente protecție împotriva rujeolei. Calendarul vaccinării în Republica Moldova prevede administrarea a 3 doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), la vârstele de 1 an, 6-7 ani și 15-16 ani.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică întreprinde toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea rujeolei și îndeamnă populația să se protejeze prin vaccinare, mai ales persoanele care doresc să călătorească în zonele afectate de rujeolă: România, Ucraina, Grecia, Italia, Muntenegru. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.