Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Misterul morții poetului martir Mihai Eminescu

Abonare
Problema bolii și morții scriitorului Mihai Eminescu prezintă un interes deosebit pentru cercetători, dar și pentru mulți dintre oamenii simpli. Acest subiect a provocat tot felul de interpretări, de multe ori chiar contradictorii.

Savantul în medicină legală Gheorghe Baciu de la Academia de Științe a Republicii Moldova susține, aducând dovezi medicale și științifice, oportunitatea deshumării rămășiților pământești ale poetului martir — Mihai Eminescu.

"După mulți ani de la moartea lui Mihai Eminescu, nu este atât de ușor de obținut răspunsuri veridice la unele întrebări istoric consumate, inclusiv din numărul impunător al "adevărurilor" ascunse pe timpuri de către persoanele cointeresate. Eu privesc moartea lui Eminescu ca pe o asasinare civică", susține savantul în medicină legală.

Potrivit lui Gheorghe Baciu, chiar dacă se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu, din punct de vedere medico-legal deshumarea poetului este posibilă.

"Tehnologiile actuale cu siguranță pot ajuta la determinarea cauzei morții poetului. Posibilitatea de a stabili cu exactitate adevărul legat de controversata moarte a lui Mihai Eminescu este foarte mare", a declarat Gheorghe Baciu.

Precizăm că Gheorghe Baciu este câștigătorul Premiului Național în domeniul sănătății, doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar la catedra Medicină Legală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu". Gheorghe Baciu are în palmares peste 30 de cărți istorice despre personalități notorii, precum și cartea "Mihai Eminescu: Realități și erori", publicată în 2018.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0