De ce i-a speriat pe ucraineni închiderea frontierei cu Rusia

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaЖелезнодорожный светофор
Железнодорожный светофор - Sputnik Moldova
Abonare
Anterior ministrul ucrainean al Infrastructurii a declarat că Kievul examinează varianta suspendării comunicațiilor feroviare cu Moscova.

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. În cazul în care va fi închisă frontiera cu Rusia, economia Ucrainei se va prăbuși definitiv, a declarat pentru un post privat de televiziune deputatul în Rada Supremă din partea Partidului Radical Igor Mosiiciuk, informează RIA Novosti.

Potrivit acestuia, suspendarea comunicațiilor feroviare îi va afecta în primul rând pe cetățenii Ucrainei care muncesc peste hotare. Totodată, va aduce prejudicii enorme economiei naționale a țării.

„Milioane de ucraineni, oricare ar fi atitudinea față de ei, dar sunt totuși ucraineni, cetățeni ucraineni, muncesc pe teritoriul Federației Ruse. Dacă mâine, să zicem, se vor închide granițele, cum să se întoarcă oamenii acasă — prin poștă, în colet? Și apoi unde să-și câștige bucata de pâine? Iar economia noastră, care și așa stagnează datorită pomanagiilor noștri, se va prăbuși definitiv", a spus Mosiiciuk.

Tren Поезд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De astăzi se schimbă orarul de circulație a trenului Chișinău - Odesa

Anterior ministrul Infrastructurii Ucrainei, Vladimir Omelian, a declarat că Kievul examinează varianta suspendării comunicațiilor feroviare cu Moscova. La sfârșitul anului 2017 acesta afirma de asemenea că pierderile suportate de partea ucraineană în urma această decizii vor constitui doar o grivnă.

Totodată, administrația de stat a transportului feroviar („Укрзализныця") a comunicat că cel mai rentabil tren ucrainean în anul 2017 a fost garnitura „Kiev — Moscova", care a adus în buget aproape șase milioane de dolari. În același timp, în Ucraina transportul de pasageri pe distanțe lungi a fost în general extrem de neprofitabil. Pierderile totale au constituit 3,5 miliarde de grivne (circa 2,13 miliarde de lei moldovenești).

Începând cu octombrie 2015, între Rusia și Ucraina nu există nici un fel de comunicații aeriene. Inițiativa aparține Kievului. Trenurile de pasageri încă mai circulă, dar numărul lor s-a redus de câteva ori față de cel care era până la lovitura de stat din Ucraina. La momentul actual între aceste două țări nu circulă trenuri directe care să aparțină Rusiei.

Teritoriul Ucrainei este străbătut doar de un singur tren tranzit „Moscova — Chișinău — Moscova". Celelalte garnituri care unesc Rusia și Ucraina aparțin „Căilor Ferate din Ucraina" și administrațiilor feroviare din țările CSI.

Fluxul de știri
0