Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro, cădere liberă în raport cu leul, sub pragul psihologic de 19 lei

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaТабло курса евро
Табло курса евро - Sputnik Moldova
Abonare
Să ne bucurăm sau să ne întristăm? Leul s-a întărit simțitor în raport cu euro, care, la casele de schimb valutar, a ajuns să fie cumpărat cu mai puțin de 19 lei.

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. Valoarea monedei unice europene a căzut sub pragul psihologic de 19 lei pentru un euro. Astăzi dimineață aproape toate case de schimb valutar au afișat un curs de 18 lei 95 de bani (la unele 97-98 de bani) pentru un euro la cumpărare și 19,03 lei la vânzare.

Și asta în condițiile în care cursul oficial de referință anunțat ieri de Banca Națională a fost de 19,04 lei pentru un euro.

Mai mulți experți au constatat că în acest an leul moldovenesc s-a apreciat vertiginos în raport cu euro, ajungând la cotația pe care o avea în decembrie 2014.

Moneda națională se apreciază și în raport cu alte valute. Spre exemplu, astăzi casele de schimb valutar cumpără dolarul cu doar 16 lei și 45 de bani și îl vând cu 16 lei și 49 de bani.

Aprecierea leului nu este neapărat un lucru bun, dat fiind că subminează exporturile, mărfurile moldovenești devenind scumpă ajung să nu mai fie competitive pe piața externă. În același timp, favorizează importurile din aceleași raționamente.

Vedeți aici cursul valutar anunțat astăzi de mai multe bănci și case de schimb valutar pe portalul curs.md.

© Photo : Captură ecran Curs mdCurs valutar. 07 august 2018
Curs valutar. 07 august 2018 - Sputnik Moldova
Curs valutar. 07 august 2018

În afara de asta, aprecierea monedei naționale, mai ales aprecierea artificială a acesteia, le aduce un mare deserviciu moldovenilor care muncesc peste hotare, dat fiind că un euro schimbat în moneda națională înseamnă mai puțini lei, respectiv puterea de cumpărare a acestei categorii de oameni este în scădere.

Și economistul Viorel Gârbu consideră că faptul că leul moldovenesc traversează o perioadă de continuă și vertiginoasă apreciere ar trebuie să ne îngrijoreze. Viorel Gârbu mai spune că moneda națională a Republicii Moldova ar putea să se confrunte și cu o depreciere brusă, așa cum s-a mai întâmplat anterior.

 

Fluxul de știri
0