Invitat în studiul Radio "Sputnik Moldova", avocatul Alexandru Iachimciuc a explicat care sunt cauzele și concesințele accidnetelor rutiere și ce măsuri necesită întreprinse pentru a reduce numărul lor.
"Din păcate vorbim despre un fenomen care, potrivit statisticilor, ia amploare zi de zi. Cauza ar trebuie raportată și la factorul prezenței autoturismelor din țara noastră. De la an la an, cota procentuală ale persoanelor care dețin un automobil este în creștere. Dacă e să ne raportăm la infrastructura Republicii Moldova și, în special, la calitatea drumurilor, atunci observăm că aceasta nu se îmbunătățește. În același timp, lipsa iluminării stradale și a marcajelor rutiere pe unele porțiuni de drum este o altă cauză a producerii accidentelor. O mare parte din vină o au și pietonii sau alți participanți la traficul rutier. Pe lângă toate aceste aspecte, există și factorul uman. De cele mai multe ori statisticele arată că accidentele sunt cauzate de persoanele care conduc un autovehicul în stare de ebrietate sau circulă cu viteză excesivă", a menționat avocatul.
Potrivit lui Alexandru Iachimciuc, creșterea amenzilor contravenționale aplicate șoferilor pentru încălcarea legislației rutiere nu întotdeauna au un scop educativ.
"În opinia mea, trebuie create condiții necesare pentru persoanele participante la trafic înainte de a stabili careva sancțiuni. Ultimele tendințe evocă că amenzile s-au mărit considerabil, iar salariile nu au crescut remarcabil. Astfel, trebuie să ne referim la condițiile și realitățile Republicii Moldova. Paradoxul este că amenzile au devenit mai aspre, dar numărul de accidente și numărul persoanelor care au avut de suferit nu s-a redus. În același timp, viteza limită legală de 50 km/h în localități nu este respectată de către șoferi. Consider că autoritățile și cei care gândesc astfel de proiecte ar trebui să se întrebe dacă nu este mai bine de majorat un pic această viteză până la 60 km/h", a precizat avocatul Alexandru Iachimciuc.
Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș